Ексклюзиви
пʼятниця, 19 січня 2007 14:52

Йорданія стане ядерною державою

Король Йорданії Абдалла II заявив, що Йорданія має намір розвивати свою власну ядерну програму.

При цьому Абдалла II підкреслив, що ядерний проект Йорданії носитиме виключно мирний характер і націлений, перш за все, на розвиток в галузі енергетики.

Абдалла II відзначив, що Йорданія завжди виступала за створення на Близькому Сході без"ядерної зони, проте, після війни між Ізраїлем і "Хезболою" влітку 2006 року, ситуація, на його думку, корінним чином змінилася.

- Усі країни регіону готуються розвивати ядерні програми. Свій ядерний проект має намір здійснювати Єгипет. Рада із співпраці країн Перської затоки (GCC), куди входять Бахрейн, Катар, Кувейт, Об"єднані Арабські Емірати, Оман і Саудівська Аравія, має намір робити те ж саме. Ми не є в даному випадку виключенням, - додав король Йорданії.

При цьому Абдалла II заявив, що вже обговорював це питання з політиками Заходу. Він також висловив переконання, що будь-яка країна, яка проводить роботи над своєю ядерною програмою, повинна дотримуватись міжнародних угод в цій галузі.

У зв"язку з цим Абдалла II натякнув, що Ізраїль, який також розвиває свою ядерну програму і, за деякими даними, навіть має ядерну зброю, повинен дотримуватись загальноприйнятих міжнародних норм разом зі всіма.

- Ми хотіли б переконатися, що ядерна програма Ізраїлю переслідує мирні цілі, - додав Абдалла II.

За словами Абдалли II, Йорданія не хоче, щоб розвиток ядерних програм у країнах близькосхідного регіону вилилося в нову гонку озброєнь. Але це, зі свого боку, можливо тільки в тому випадку, якщо всі без виключення слідуватимуть загальноприйнятим міжнародним угодам.

Серед інших питань близькосхідної політики Абдалла II особливо відзначив важливість швидкого врегулювання палестино-ізраїльського конфлікту, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Йорданія стане ядерною державою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути