понеділок, 11 листопада 2019 19:53

Інтепол прокоментував затримання Мазура

Інтепол прокоментував затримання Мазура
Росія зловживає інструментами Інтерполу. Фото: Fakty

Росії, швидше за все, відмовлять у задоволенні запиту щодо затриманого в Польщі українського ветерана Ігоря Мазура.

Наголошується, що у випадку з Мазуром російська сторона подала не типову "червону картку" на громадянина, а циркулярне інформування про розшук. Про це розповів глава українського бюро Інтерполу Василь Неволя, передає УНІАН.

"Коли Інтерпол видає червону картку громадянину країни, він повідомляє національну службу. Але у випадку з Мазуром було циркулярне інформування про розшук, а не червона картка. Це різні речі. Українське бюро Інтерполу не завжди знає про те, що людина у розшуку. Так буває, коли червона картка не опублікована. В такому разі країна – ініціатор розшуку може самостійно виключати зі списку країни, які вона вважає потрібними – і вони не отримають відповідну інформацію. Не виключені тут і зловживання", – підкреслив він.

За його словами, в українському бюро активно протидіють таким діям, зокрема – російським.

"Для цього співпрацюємо з керівництвом Нацполіції, залучаємо мої особисті контакти з Генеральним секретаріатом Інтерполу. Подібні ситуації вже були з (екс-прем'єр-міністром України Арсенієм - ред.) Яценюком, (лідером "Свободи" Олегом - ред.) Тягнибоком та іншими політичними діячами. І секретаріат вивчає такі інциденти, намагаючись їх контролювати", – розповів Неволя.

Він підкреслив, що Росія зловживає інструментами Інтерполу.

"Коли ми дізналися про інцидент з Мазуром, то відразу проінформували Генеральний секретаріат, звернувши їхню увагу на можливе зловживання інструментами Інтерполу з боку РФ. Адже статут організації забороняє країнам – членам втручатися в справи військового, расового, релігійного і політичного характеру. Якщо це доводиться, то картки або циркуляр видаляються з системи. І людину більше не розшукують. Але ми не можемо гарантувати, що РФ припинить таку діяльність і буде дотримуватися правил Інтерполу", – додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мазур пояснив, що робив у Чечні

"Мазура відпустили на поруки консула. Його не заарештували і запобіжний захід не обрали. Тобто реакція польської сторони – адекватна. Думаю, об'єктивно відреагує і Генеральний секретаріат Інтерполу – та інформацію про розшук Мазура видалять як таку, що не відповідає правилам організації. Після цього поляки можуть взагалі не розглядати цю справу в суді. Тому що для цього не буде підстав", – розповів керівник українського Інтерполу.

Неволя вважає, що найближчим часом Інтерпол видалить інформацію про розшук Мазура.

"Згідно з прогнозом Генсекретаріату Інтерполу, інформацію про розшук Мазура з бази мають видалити. На це їм потрібно від доби до трьох. Максимум – тиждень. Місяцями чекати не доведеться. А ось процедура екстрадиції займе трохи більше часу", – підсумував посадовець.

У суботу, 9 листопада, в Польщі за запитом РФ затримали одного з лідерів "УНА-УНСО", ветерана війни на Донбасі Ігоря Мазура з позивним "Тополя". Наступного дня Мазура передали на поруки консулу.

Зараз ви читаєте новину «Інтепол прокоментував затримання Мазура». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути