понеділок, 10 квітня 2023 10:07

Інструмент війни: аналітики пояснили, як Кремль використовує церкву

Інструмент війни: аналітики пояснили, як Кремль використовує церкву
Аналітики ISW розповіли про використання Росією церкви у війні проти України. Фото: pravda.com.ua

Кремль намагається представити Росію як релігійно толерантну державу. Водночас на захоплених нею українських територіях свідомо порушуються релігійні свободи.

А російська церква в Україні є інструментом гібридної війни. Про це йдеться у новому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Кремль використовує інформаційну операцію, щоб звинуватити Україну в релігійній нетерпимості до московського патріархату та отримати прихильність релігійних громад у всьому світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін використовує релігію як зброю – спецдослідження ISW

"Кремль продовжує використовувати давні неправдиві наративи про те, що український уряд пригнічує релігійні свободи, як моральне виправдання своєї відмови вести переговори з Україною. Ймовірно, Росія сподівається налаштувати міжнародну громадську думку проти України. Особливо активно Кремль звинувачує українську владу у переслідуванні церкви, – йдеться у повідомленні.

Аналітики наголошують, що РПЦ в Україні – це не незалежна релігійна організація, а продовження Росії та інструмент російської гібридної війни. Вона повністю підконтрольна Кремлю.

"Ця церква підтримувала вторгнення Росії до Криму та Східної України у 2014 році. Російські солдати використовували храми МП як військові склади, гарнізони, польові госпіталі та навіть бойові позиції під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році", – наголошують в ISW.

Представник Російської православної церкви в Україні, митрополит Онуфрій (Орест Березовський) має російський паспорт. Про це йдеться у журналістському розслідуванні Михайла Ткача. Журналісти знайшли російські паспорти у більш ніж 20 служителів РПЦ в Україні.

Митрополит РПЦ в Україні Онуфрій заявив, що не вважає себе громадянином Росії. Однак визнав, що раніше мав російський паспорт, якого нібито позбувся.

Зараз ви читаєте новину «Інструмент війни: аналітики пояснили, як Кремль використовує церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути