Ексклюзиви
середа, 20 грудня 2017 07:37

Іноземці складатимуть іспит з української мови для отримання громадянства

Іноземці складатимуть іспит з української мови для отримання громадянства
Важливим етапом впровадження перевірки мови стане затвердження Загальноєвропейських рекомендацій в питаннях мовної освіти. Фото: doska.io

Кабмін готує іспит з української мови для тих, хто хоче отримати паспорт громадянина України. Стало відомо, які механізми перевірки знань є зараз і на які європейські документи будуть орієнтуватися українські чиновники.

У віце-прем'єра підтвердили, що це питання стоїть на порядку денному, тому до кінця року уряд повинен сформувати робочу групу, яка і займатиметься розробкою іспиту, інформує "Сегодня". У неї мають увійти експерти Міністерства освіти, представники МЗС, Національної академії наук і вузів.

Сергій Гунько, спікер Державної міграційної служби, зазначив - знання української мови в обсязі, який дозволить спілкуватися нею, є однією з вимог закону "Про громадянство України". І додав: "Ця норма є вже досить давно, але механізми перевірки - різні. Вони встановлюються Кабінетом міністрів і на сьогоднішній день згідно із законом ми приймаємо від прохачів громадянства довідку, диплом або сертифікат про вивчення української мови від різних навчальних закладів. Але зараз нам просто потрібен єдиний затверджений механізм ".

Важливим етапом впровадження перевірки мови стане затвердження Загальноєвропейських рекомендацій в питаннях мовної освіти. Йдеться про те, що всіх випробовуваних будуть розділяти на 3 великі категорії - елементарні користувачі мови, незалежні користувачі і досвідчені користувачі. Передбачається, що учень здатний писати, слухати, говорити і читати на кожному з рівнів.

Вже майже рік у Верховній Раді зареєстрований законопроект, у якому пропонується закріпити в законодавстві обов'язкове володіння державною мовою при отриманні українського громадянства. Підкреслюється, що рівень володіння мовою повинен перевіряти новий орган - Національна комісія зі стандартів державної мови, яка і повинна розробити положення іспиту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Успішним можна бути лише володіючи державною мовою

У школах бразильського штату Парана завершили підготовку викладачів української мови, які працюватимуть у школах. "Гарна новина! 15 викладачів успішно склали іспити і професійно викладатимуть українську в школах Парани", - написала на своїй сторінці у соцмережі дружина посла України в Бразилії Фабіана Троненко.

Зараз ви читаєте новину «Іноземці складатимуть іспит з української мови для отримання громадянства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути