четвер, 06 травня 2021 03:00

Іменинники 6 травня: у кого сьогодні День Янгола та як назвати дитину

Іменинники 6 травня: у кого сьогодні День Янгола та як назвати дитину
Сьогодні іменини в Олександри, Анатолія, Валерії та Георгія. Фото: pixabay.com

6 травня є особливим для Олександри, Анатолія, Валерії та Георгія. Сьогодні вони відзначають іменини - день, коли церква згадує святих і мучеників, а їх тезки шанують свої однойменних покровителів.

День Янгола заведено відзначати раз на рік - в день пам'яті свого святого, який найближче до дати народження. Часто батьки слідують церковній традиції, за якою ім'я для дитини обирають зі списку церковних іменин за дату народження малюка.

Gazeta.ua пропонує дізнатися знечення імен, пов'язаних із 6 травня, та ким були їхні святі покровителі.

Ім'я Георій грецького походження. Означає "хлібороб".

Покровитилем Георгіїв, які святкують іменини 6 травня, є великомученик Георгій Побідоносець. Він був улюбленим воїном римського імператора Діоклетіана. Однак, коли почалися гоніння християн з боку влади, Георгій лишив службу, роздав майно бідним та заявив імператору про свою віру, поставши проти його указів. Діоклетіан намагався вмовити воїна відступитися від християнства. Той наполягав на своєму, через що змушений був терпіти жорсткі катування, але лишився неушкодженим. Дивлячись на це, у Бога почали вірити значно більше людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іменини 5 травня - у кого сьогодні свято

Ім'я Олександра має давньогрецьке походження і означає "хоробра захисниця".

6 травня шанують пам'ять мучениці Олександри Римської або Нікомідійської. Вона була дружиною Діоклетіана і водночас таємною християнкою. Дивлячись на знущання чоловіка над вірянами, зокрема великомучеником Георгієм, не витримала і зізналася у своїй релігії. Зе це імператор наказав відсікти її голову мечем.

Ім'я Анатолій у перекладі із грецької означає "схід". Раніше так називали жителів Анатолії (древня назва Малої Азії, що перебуває на сході від Греції - Gazeta.ua).

Сьогодні згадують мученика Анатолія. Він зізнався у вірі в Бога, коли страчували царицю Олександру Римську та великомученика Георгія. За це його негайно вбили.

Ім'я Валерія має латинське походження. Означає "бути сильною, міцною, здоровою".

У православному календарі сьогодні шанують доньку імператора Діоклетіана та Олександри мученицю Валерію. Вона відмовилася стати дружиною язичника, за що отримала вирок - вигнання в Сирію. Довгий час поневірялася, а коли дізналася, що новий правитель проявив милість до християн, повернулася додому. Але то був обман. Жінці відразу відсікли голову, а тіло викинули в море.

Сьогодні православні віряни вшановують пам'ять великомученика Георгія Побідоносця. За свої чисельні досягнення у військовій справі великомученика вважаєть покровитилем воїнства. А от історія про явлення святого Георгія на коні для захисту жителів від змія, а також описане в житії оживлення єдиного вола селянина, стало приводом до шанування святого Георгія як покровителя скотарства і захисника від хижих звірів. У дореволюційні часи в день пам'яті святого Георгія Побідоносця жителі сіл уперше після холодної зими виганяли худобу на пасовище, звершивши молебень святому великомученику з окропленням будинків і тварин святою водою.

Зараз ви читаєте новину «Іменинники 6 травня: у кого сьогодні День Янгола та як назвати дитину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути