Ексклюзиви
неділя, 16 травня 2021 03:00

Іменини 16 травня - у кого сьогодні свято

Іменини 16 травня - у кого сьогодні свято
Сьогодні День Янгола відзначають Петро, Тимофій, Феодосій. Фото: pixabay.com

16 травня День Янгола відзначають Петро, Тимофій, Феодосій. Традиція святкування іменин відома у нас з XVII ст. Зазвичай перед святом сім'я варила пиво і пекла іменинні пироги і короваї. В день самого свята іменинник зі своїми рідними ходив до церкви на службу, замовляв молебень за здоров'я, ставив свічки і молився біля ікони свого небесного покровителя.

У сучасному світі українці менше значення приділяють такому святу та мало хто знає, ким є їхні духовні покровителя. Gazeta.ua пропонує дізнатися детальніше про небесних наставників сьогоднішніх іменинників.

Ім'я Петро походить від грецького імені Петрос, що означає камінь, скеля.

Святим наставником власників цього імені є апостол Петро. У миру його звали Симоном, а Петром нарік саме Ісус, пообіцявши збудувати на ньому як на твердому камені свою Церкву й дарував ключі Царства Небесного. Загинув апостол в муках. Його стратили, підвісивши на хресті вниз головою. У живописі його зображують із ключами Небесного царства, папськими регаліями, мучеником на перевернутому хресті тощо.

Ім'я Тимофій грецького походження і означає шанувати Бога, богобоязливий.

Святим наставником є апостол від сімдесяти Тимофій Ефеський. Він був прийомним сином та улюбленим учнем апостола Павла. Де був Павло, там майже завжди був і Тимофій, допомагаючи йому або виконуючи доручення. Незадовго після того апостол Павло рукопоклав Тимофія на єпископа міста Ефесу. Згодом відносно в молодому віці почав керувати церквами Малої Азії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кого вітати з Днем Янгола 14 травня

Ім'я Феодосій грецького походження і означає даний Богом.

16 травня шанують пам'ять Феодосія Печерського. Він жив в другій половині XI ст, був одним із основоположників чернецтва у Київській Русі, а також ігуменом першого києво-руського монастиря. У добу ігуменства Феодосія в Києво-Печерському монастирі було започатковано книжкову справу - переписування, написання та збирання рукописних книг.

Сьогодні, 16 травня, православна церква шанує пам'ять святих жінок-мироносиць. Вони завжди супроводжували Ісуса Христа не тільки для того, щоб слухати Його Слово, але й з любов'ю служити. Піклувались про нічліг, їжу та напої. Саме ці жінки першими побачили, що Ісус воскрес та сповістили його учнів. Тоді отримали і прізвище мироносиці, адже після розпяття Христа поспішало до його гробу з миром і ароматами, щоб помазати тіло покійного.

Зараз ви читаєте новину «Іменини 16 травня - у кого сьогодні свято». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути