Ексклюзиви
четвер, 13 березня 2014 14:50

"Хтось протигаз начепив, хтось жилет - більше обмундирування немає" - майданівець

"Хтось протигаз начепив, хтось жилет - більше обмундирування немає" - майданівець

Майданівець Віктор Грицак, 65 років, бере участь у наборі добровольців у сотні майданівської Самоборони, які готові їхати захищати Крим від російських окупантів. Чоловік каже - ні діюча армія, ні більшість людей, які перебувають зараз на майдані, опору окупантам дати не зможуть.

Про це він розповів у інтерв'ю Gazeta.ua.

Скільки людей уже погодилися іти в добровольці?

Кілька тисяч. Записуватися приходять щодня. Зараз ми комплектуємо взводи, сотні. Не знаю, коли будемо у Крим їхати. Коли команда буде. Бо з цими людьми, які зараз тут є на Майдані, їхати нема куди. Вони повтікають. Не так-то воно просто сміливих людей зібрати. Якщо потреба стане, поїдуть захищати Крим прості люди, не вояки. Бо армії в нас немає. Армія наша - 65 тисяч. Притому необстріляна. Ви подивіться на тих танкістів. Вони їздити не можуть. Тому що вони на макетах тренувалися. Він в танку не сидів. А в Росії міліонна армія. У нас нема ні авіації, ні ракетних військ, ні танкових. У нас вопще немає нічого. Армія не готова до війни. Якби воювати довелося, то тільки на добровольців надія.

Чим їх оснащуєте?

Видаємо поки просте обмундирування - одяг. Ні броніків, ні касок зараз нема. Ті броніки, які маємо, всі старі радянські. Вони 18 кілограм важать. Сьогодні нашим сотням уже два рази привозили обмундирування. Дають тільки тим, хто у взводі. Та й то розбирають хто встигне. Декотрі мають по два комплекти. Один вдягнуть, другий додому заберуть. Порозбирають-порозбирають, і все. Хтось протигаз начепив на себе, ледве ходить, хтось бронежилєт - але то все старе обмундирування, яке тут на Майдані носять уже третій місяць.

Була на Майдані зброя?

Як не було, так і немає. То губошльопи казали, що є. А як коснулося, так нічого немає. 18 числа ми беззбройні йшли. Снайпери нагло стріляли, а ми нічого їм не могли зробити. А потім Янук каже, що вони "беззбройні" перестріляли більше сотні, та ще не всіх найшли. Афганці нам у гарячі моменти теж не помогли. Є ілюзії, а є правда. От і вибирай між ними. Не було їх. Знаєте, коли ми стояли: попереду війська МВД, ззаду "Беркут", а ми, мітингуючі, між ними, мені афганці дзвонять, кажуть:" Слухай, чи вас там не порвуть?" Неправильно сказали. Бо якби ще тоді народ би туди пішов, поки ще "беркуту" було нічим стріляти, він би затоптав того "Беркута".

Хто керує сотнями?

Я югослав. Воював у Югославії. Я не керую сотнею. Але у нас на Майдані часто сотниками не тих людей призначають. Сотник - це повинна бути військова людина, яка розуміє, що по чому. А у нас так: він тримає 10 корів, морда здорова, в жопі теж - як батайська молочниця, йому кажуть: ти будеш командиром сотні. А він не знає, з чого і починати. Тут таких багато дуже.

Оця війна, яка сьогодні йде, це найнебезпечніша війна. Краще два Афганістана, ніж оця війна. Тому що в Афганістані ти бачиш свого ворога, а тут його не видно. Ми з тобою розмовляємо, все добре, а ти можеш розвернуться, я почну стріляти тобі в спину. Це дуже небезпечна війна, коли ти не бачиш свого супротивника. На афганській ти бачиш душмана. А тут душманів немає. Тут всі однакові. Звідки знати, хто з якими думками? Ми не телепати.

В усьому, що сьогодні робиться, винний Кравчук. Отут на Майдані потрібно поставити великий котел зі смолою, щоб він кипів. І кинути туди Кравчука. Тому що Кравчук віддав атомну зброю, він Росії віддав 75 процентів Чорноморського флоту. І ще невідомо, за що він віддавав. І зараз він виступає по телевізору, і розказує, як правильно жити. Чорноморська база, оцей розсадник російський - це завдяки Кравчуку. Добре, віддали ракети дальнього радіуса дії. Якщо так вдуматься, вони нам не потрібні. Тому що нам ні з Америкою, ні з Китаєм не воювати. А от ракети ближнього радіуса дії якби ми мали, сьогодні б Росія по-другому з нами говорила. Тому що в нас була б атомна зброя. А ми сьогодні ні з чим.

Зараз ви читаєте новину «"Хтось протигаз начепив, хтось жилет - більше обмундирування немає" - майданівець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути