субота, 18 травня 2019 20:23

"Хочемо миру не на умовах РФ" - на які компроміси українці готові, щоб повернути Донбас

"Хочемо миру не на умовах РФ" - на які компроміси українці готові, щоб повернути Донбас
Ірина Бекешкіна: Абсолютна більшість українців проти того, щоб окуповані території після повернення перетворились на державу в державі. Фото: 5 канал

"Автономія окупованих територій" - це дуже широке формулювання. Люди вкладають у нього різні значення.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить соціолог Ірина Бекешкіна, коментуючи результати опитування, за яким 40% українців згодні надати автономію ОРДЛО та 12,6% позитивно ставляться до Володимира Путіна.

"У Фонді "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва ми питали, чи згодні люди на компроміси? 70 відсотків відповіли позитивно. Але суспільство готове не на всі поступки. Українці проти, щоб автономні регіони могли впливати на вирішення зовнішньополітичних проблем держави. Негативно ставляться до того, щоб вони самостійно могли обирати суддів та формувати правоохоронні органи. Не треба лякатися. Абсолютна більшість українців проти того, щоб окуповані території після повернення перетворились на державу в державі. Але чим ближче до лінії фронту, тим більші компроміси згодні сприйняти люди", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спрощеною видачею паспортів РФ хоче отримати робочу силу - Черниш

За її словами з кожним роком зменшується кількість тих, хто бажає повернути окуповані території військовим шляхом.

"Все більше стає людей, які готові йти на поступки. Але компроміси, які напряму шкодять українській державності, залишаються неприйнятними. Суспільство стомилось від війни. Люди кожен день чують про смерті на фронті. Хочуть миру, але не на умовах Росії", - вважає Ірина Бекешкіна.

На її думку, напередодні парламентських виборів цими настроями спекулюватимуть політики.

"Казатимуть, що треба домовлятися з Москвою. Проросійські партії намагатимуться консолідувати свій електорат.

Цифра прихильників Володимира Путіна теж не є критичною. Насправді, 12 відсотків - це небагато. До 2013 року Путіна оцінювали на 6 балів із 10. Ющенко мав тоді 5. Після початку війни симпатії до Путіна обвалилися. З іноземних лідерів українці найбільше люблять Лукашенка. Головним аргументом є те, що у Білорусі стабільність та порядок. Хочуть так само", - додає соціолог.

Більшість українців згодні надати автономію окупованим територіям, щоб вирішити конфлікт. Цю ідею підтримують 40% громадян.

Про це свідчать результати соцопитування центру "Соціальний моніторинг", Українського інституту соціальних досліджень ім. Яременка і Соціологічної групи "Рейтинг".

18,5% опитаних вважають, що треба ізолювати ці території та офіційно визнати, що їх неможливо найближчим часом повернути.

17% впевнені, що відновлення контролю України над окупованими областями можливе тільки воєнним шляхом, а отже треба продовжувати бойові дії.

Зараз ви читаєте новину «"Хочемо миру не на умовах РФ" - на які компроміси українці готові, щоб повернути Донбас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути