Ексклюзиви
середа, 21 жовтня 2020 13:07

Хакери: з початку року СБУ ліквідувала 20 угруповань

Служба безпеки України з початку року нейтралізувала 460 кіберінцидентів і кібератак на органи державної влади та критично важливі об'єкти інфраструктури.

Про це повідомляють на офіційному сайті відомства.

Також за цей період заблоковано 2,5 тис. вебресурсів, які використовувалися зі злочинною метою, та діяльність 20 хакерських угруповань.

  СБУ нейтралізувала 460 кібератак і 20 хакерських угруповань з початку року
СБУ нейтралізувала 460 кібератак і 20 хакерських угруповань з початку року

Серед масштабних спецоперацій, пов'язаних із цифровими сервісами, – викриття несанкціонованого втручання в роботу інформаційно-телекомунікаційних систем Державної податкової служби. Спочатку було викрито незаконну схему формування сум податкових кредитів із ПДВ. Вона щомісяця завдавала до 2 млрд грн збитків державі. А згодом викрито конвертцентр з обігом до 15 млрд грн, через який окремі підприємства ухилялися від сплати податків.

Загалом за 9 місяців 2020 року за матеріалами кіберпідрозділів СБУ розпочато 408 кримінальних проваджень. Із них – 106 справ саме за несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів та автоматизованих мереж (ст. 361, 362, 363 Кримінального кодексу України).

За цей період було притягнуто до кримінальної відповідальності 20 громадян і засуджено 3 особи.

Інший напрям кібербезпеки – протидія ботофермам, які поширюють деструктивний контент, зокрема з РФ. Із січня зусиллями СБУ було нейтралізовано 16 мереж потужністю у понад 60 тис. ботів. Одну з таких ботоферм, що працювала на замовлення РФ і терористичну "ДНР", оперативники СБУ викрили наприкінці вересня.

  СБУ нейтралізувала 460 кібератак і 20 хакерських угруповань з початку року
СБУ нейтралізувала 460 кібератак і 20 хакерських угруповань з початку року

Такі ботоферми значно активізувалися напередодні місцевих виборів. Тож СБУ активно протидіє інформаційним фейкам, антидержавній пропаганді та сепаратизму в інтернеті. Загалом 2020 року за матеріалами служби розпочато 42 справи за злочини проти основ національної безпеки, 24 осіб засуджено.

Нагадаємо, СБУ вживає заходів із блокування заборонених російських додатків на електронних майданчиках Google та Apple. Відповідні звернення вже направлено до цих компаній. Раніше голова СБУ вніс розширені пропозиції щодо заборони російських вебресурсів та програм.

Зараз ви читаєте новину «Хакери: з початку року СБУ ліквідувала 20 угруповань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути