пʼятниця, 05 травня 2006 13:21

Грузія була готова до заборони ввезення "Боржомі" в РФ

Рішення головного санітарного лікаря Росії Геннадія Оніщенка про повну заборону на імпорт із Грузії мінеральної води "Боржомі" не стало несподіванкою ні для грузинської влади, ні для самих виробників знаменитої мінералки, хоча судячи з заяв представників Georgіan Glass and Mіneral Water Company, у компанії все-таки сподівалися, що у відношенні "Боржомі" таке рішення прийнято не буде.

Прем"єр-міністр Грузії Зураб Ногаіделі, що знаходиться з візитом у Великобританії, де він бере участь у форумі, присвяченому залученню іноземних капіталів, заявив в інтерв"ю журналістам, що рішення про заборону на імпорт "Боржомі", як і вин і іншої продукції, мотивовано політичними розуміннями. За словами прем"єра, уряд Грузії продовжить роботу з російськими колегами для повернення на російський ринок грузинської продукції - у тому числі вин, мінеральних вод, фруктів і цитрусових. При цьому прем"єр відзначив, що починається масштабна робота з пошуку нових ринків збуту. У п"ятницю уряд Грузії прийняв рішення звільнити на три місяці від податків грузинських виробників, що постраждали від заборони на імпорт продукції в Росію. Крім того, уряд готовий виділити мільйони доларів з бюджету на рекламу вина і мінеральних вод в інших країнах.

У самій компанії, що "Боржомі" до останнього сподівалися на те, що заборона на грузинські товари мінералки не торкнеться. Ще кілька днів назад Оніщенко заявляв, що на відміну від виноробів, виробники мінеральної води конструктивно і плідно співробітничають з Федеральною службою по нагляду в сфері захисту прав споживачів, вчасно надають їй необхідну інформацію, і, як наслідок , дорікань відносно "Боржомі" набагато менше.

Грузинський експерт Ніка Імнаішвілі заявляла тоді в інтерв"ю Радіо Воля, що, можливо, Москва утримається від уживання заборонних заходів у відношенні "Боржомі". По-перше, експортні операції в Грузії не обкладаються податком, тобто збиток від уведення такої заборони для бюджету країни (якщо ціль Москви складається саме в цьому) буде мінімальним, а по-друге, у її виробництві зайнято набагато менше людей, і створити соціальну напруженість таким способом також буде важко. Якщо у випадку з вином заборона торкається інтересів сотень тисяч виноградарів, то виробництвом "Боржомі" займається усього декілька сотень людей. У той же час Росії знайти заміну "Боржомі" буде трохи складніше, ніж альтернативу грузинським винам. Однак ці припущення не виправдалися: рішення про заборону "Боржомі" усе-таки прийнято, повідомляє радіо "Свобода".

Зараз ви читаєте новину «Грузія була готова до заборони ввезення "Боржомі" в РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути