Ексклюзиви
вівторок, 10 листопада 2009 15:48

Гробницю Тутанхамона реставрують за п"ять років

Гробницю Тутанхамона реставрують за п"ять років

Єгипетська Верховна рада зі стародавностей і каліфорнійський інститут Гетті (Getty Conservation Institute) у вівторок, 10 листопада, оголосили про старт п"ятирічного проекту з реставрації гробниці фараона Тутанхамона.

Фахівці давно відмітили, що на стінах почали з"являтися загадкові коричневі плями, які спотворюють розпис. Керівник Верховної ради зі стародавностей Захі Хавасс заявив, що ніхто з учених поки не зміг пояснити походження цих плям, і він щасливий, що інститут Гетті займеться вивченням і реставрацією усипальні.

Інститут Гетті вже займався реставрацією місць поховань, що знаходяться неподалік від гробниці Тутанхамона, а також проектував повітронепроникні вітрини, в яких виставляються єгипетські мумії.

Гробниця в Долині Царів була виявлена в 1922 році археологом Говардом Картером; це єдина царська усипальня, яка дійшла до нас практично нерозграбованою. В кінці 2007 року оголосили, що з травня 2008 року доступ до гробниці обмежать, оскільки її приміщення потребують реставрації, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Гробницю Тутанхамона реставрують за п"ять років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути