субота, 08 червня 2019 20:23

"Головне не відкотитись назад" - розповіли про найважливіші реформи за 5 років

"Головне не відкотитись назад" - розповіли про найважливіші реформи за 5 років
Ігор Бураковський: відкотитися назад у реформування країни дуже просто. Фото: Тарас Подолян

Кожна реформа має три стадії: прийняття рішення, реалізація змін і захист досягнутого. Останній пункт вельми важливий, адже, як свідчить український досвід, відкотитися назад дуже просто.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" говорить економіст Ігор Бураковський.

"За останні п'ять років ми провели, або почали, низку важливих змін. Одна з найвдаліших реформ – це реформа державних закупівель. Її треба захищати, зважаючи на креатив українців, які завжди готові обійти правила", - пояснює експерт.

За його словами, Україна також вдало реформувала банківський сектор.

"Було ліквідовано цілу низку неплатоспроможних банків, хоча не все було зроблено, м'яко кажучи, бездоганно. Було впорядковано процедури рефінансування банків, запроваджено відкрите інформування про кінцевих власників банківських установ. Нацбанк сьогодні – це не просто регулятор, а й аналітичний центр. Також почалось запровадження довгострокового бюджетного планування", - продовжує Ігор Бураковський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоб стати успішною, Україна має відновити Донбас

Започатковані медична, пенсійна та освітня реформи. Їх треба продовжувати, наголошує експерт.

"Великим успіхом є реформа децентралізації. До кінця 2020-го вона має завершитись. Об'єднані громади вже мають "свої" гроші. Але якщо певна частина повноважень і коштів передається на місцевий рівень, виникає питання: як "перевести" антикорупційні механізми на місця та попередити створення в регіонах "напівфеодальних" структур. Потрібно також знайти достатню кількість фінансових менеджерів, які могли б управляти бюджетами громад, адже зараз ці суми часто просто лежать на депозитах у банках. З одного боку це добре, їх хоча б не розікрали. З другого боку погано, адже вони мають працювати на громаду", - вважає він.

На думку експерта, в Україні також поліпшився інвестиційний клімат.

"Завдяки реформуванню системи повернення податку на додану вартість для експортерів зникли відповідні конвертаційні майданчики та пов'язана з ними корупція. Багато зроблено для спрощення та технологізації системи послуг, які надає держава, завдяки створенню ЦНАПів та запровадженню технологій електронного урядування. Держава відкрила реєстри та багато іншої інформації.

Важливим досягненням є створення системи інституцій для боротьби з корупцією - Національне антикорупційне бюро, Національне агентство з питань запобігання корупції, САП тощо. Але їм треба дати час, щоб вони змогли нарешті запрацювати та зробити їх політично незалежними", - додає економіст.

Повне інтерв'ю з Ігором Бураковським читайте у журналі "Країна" від 30 травня.

Зараз ви читаєте новину «"Головне не відкотитись назад" - розповіли про найважливіші реформи за 5 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути