Ексклюзиви
вівторок, 25 червня 2024 17:52

Гладковського, який втік із України, судитимуть заочно

Гладковського, який втік із України, судитимуть заочно
Олег Гладковський був першим заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони за президентства Петра Порошенка. Фото: radiosvoboda.org

Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення про заочний судовий процес над колишнім першим заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони Олегом Гладковським.

Про це повідомили Transparency International Ukraine.

"25 червня колегія суддів ВАКС підтримала прокурора та вирішила здійснювати спеціальне судове провадження щодо колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського", - розповіли.

У жовтні 2023 року Гладковський виїхав за межі України, а з березня 2024-го перестав з'являтись на засідання, повідомляють.

У квітні цього року Національне антикорупційне бюро оголосило Гладковського у розшук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: €21 млн і Британські Віргінські Острови: НАБУ розповіло, як відмили рекордний хабар Насірова - інфографіка

За даними слідства, Гладковський використав надану йому владу і службове становище всупереч інтересам служби з метою отримання неправомірної вигоди структурою, в якій він та його близькі особи мають частку власності, а саме - ПАТ "Автомобільна компанія "Богдан Моторс". Через ці дії держава зазнала збитків на 17,44 млн грн, пишуть "Суспільне".

У лютому 2019 року журналісти Bihus.info опублікували інформацію, згідно з якою Олег Гладковський разом із його сином Ігорем був причетний до корупційних схем із закупівлі російських запчастин для української військової техніки.

П'ятий президент Петро Порошенко підписав указ про звільнення Гладковського між першим і другим турами президентських виборів 2019 року.

В межах розслідування встановлено, що за час дії схеми за участі ТОВ "Оптимумспецдеталь", ДК "Укроборонпрому" поставлено товарів на суму близько 165 млн грн, при цьому до бюджету не надійшло понад 49 млн грн, із яких 25,77 млн - податок на додану вартість, 23,57 млн - податок на прибуток.

У грудні 2020 року НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру в одержанні 950 тис. грн хабаря фігуранту справи "Оптимумспецдеталь" Ігорю Гладковському.

У квітні 2021 року НАБУ оголосило в розшук Ігоря Гладковського. Прокурори САП скерували до суду складений детективами НАБУ обвинувальний акт щодо Гладковського.

Президент Петро Порошенко призначив Олега Гладковського першими заступниками секретаря РНБО у лютому 2015 року. Перед цим Гладковський був президентом корпорації "Богдан". 4 березня 2019 року після журналістських публікацій Порошенко звільнив Гладковського.

Зараз ви читаєте новину «Гладковського, який втік із України, судитимуть заочно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути