четвер, 27 лютого 2020 12:26

Генпрокуратура визнала факт смерті Георгія Ґонґадзе

Генпрокуратура визнала факт смерті Георгія Ґонґадзе
Георгій Ґонґадзе. Фото: dyvys.info

27 лютого 2001 року Генеральна прокуратура України визнала факт смерті Георгія Ґонґадзе й порушила справу за статтею "Умисне вбивство".

Генпрокуратура повідомила вдові журналіста Мирославі Ґонґадзе, що додаткові докази у справі підтвердили, що тіло, знайдене поблизу міста Таращі, належало Георгію Ґонґадзе. Тоді ж ГПУ порушила справу за фактом вбивства журналіста.

Того ж дня Генпрокуратура звернулася до компетентних органів Німеччини з клопотанням про надання правової допомоги з метою отримання офіційних висновків генотипоскопічної експертизи. Її провели в цій країні на прохання народного депутата України Сергія Головатого. За інформацією нардепа, німецькі експерти дійшли висновку, що тіло, знайдене поблизу Таращі, не належало Георгію Ґонґадзе. Проте відповідно до зауважень, наданих Урядом України, ця експертиза не має юридичного значення, оскільки як сама експертиза, так і відбір для неї дослідних зразків були проведені всупереч українському законодавству.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мирослава Ґонґадзе заговорила про політичну кар'єру

За чотири роки по тому, 27 лютого 2005 року тодішній генпрокурор Юрій Луценко заявив, що слідству вдалося встановити людину, яка бачила, як журналіст сідав у машину, "підставлену міліцією", а також сам автомобіль. За його повідомленням, машина також на той момент перебувала в руках слідства. При цьому він зазначив, що не всі правоохоронці, що "стежили, підслухували і саджали в машину" є злочинцями, тому що вони виконували наказ начальства, не знаючи, що цей наказ є злочинним.

Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. Його тіло знайшли у листопаді того ж року в лісі Київської області. У 2009 році знайшли рештки черепа. Поховали Гонгадзе 22 березня 2016 року в Києві.

29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва засудив екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши його винним у вбивстві Георгія Гонгадзе.

У грудні 2015 року Пукач розповів, що вбивство Гонгадзе не було навмисним та має розглядатися як вбивство з необережності і розповів нову версію подій.

На початку літа 2016 року Пукача етапували до Чортківської колонії у Тернопільській області.

Замовників убивства досі не покарано.

Зараз ви читаєте новину «Генпрокуратура визнала факт смерті Георгія Ґонґадзе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути