пʼятниця, 02 жовтня 2009 10:09

Гендиректор МАГАТЕ відвідає новозбудований завод зі збагачення урану в Ірані

Гендиректор МАГАТЕ відвідає новозбудований завод зі збагачення урану в Ірані

Черговий раунд переговорів за іранською ядерною програмою пройшов у четвер 1 жовтня в Женеві. У зустрічі брали участь верховний представник Європейського Союзу із зовнішньої політики і політики безпеки Хав"єр Солана, секретар Вищої Ради національної безпеки Ірану Саїд Джалілі і заступники глав зовнішньополітичних відомств країн "шістки" посередників щодо врегулювання іранської ядерної проблеми (Росії, США, Великобританії, Китаю, Франції і Німеччини).

Всі учасники переговорів, у тому числі, і "винуватці" події - представники Ірану, - зійшлися на думці, що зустріч була конструктивною.

США і низка інших країн Заходу звинувачують Іран у розробці ядерної зброї під прикриттям програми мирного атома. Рада безпеки ООН ухвалила п"ять резолюцій і наклала на Іран санкції, вимагаючи від нього відмовитися від збагачення урану. Тегеран всі звинувачення відкидає, заявляючи, що його ядерна програма спрямована виключно на задоволення потреб країни в електроенергії.

Новий завод спричинив нові побоювання і нові переговори

Минулого тижня Іран повідомив генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Мохаммеда ель-Барадеї про існування в країні другого заводу зі збагачення урану, будівництво якого ведеться вже понад два роки недалеко від міста Кум, що викликало новий сплеск заворушень з боку міжнародного співтовариства щодо "миролюбності" іранської ядерної програми.

Однак, за даними США, завод здатний розмістити до 3 тисяч центрифуг і забезпечувати кількість збагаченого урану, достатній для виготовлення однієї атомної бомби в рік.

США задоволені - в цілому, президент США Барак Обама висловив задоволення переговорами "шістки", на яких американська сторона вперше взяла участь у якості повноцінного учасника.

"Сьогоднішні переговори були конструктивними, але за ними повинні послідувати конкретні кроки, - сказав Обама в спеціальній заяві. - Розмови - не заміна дій".

Обама підкреслив, що "Іран почув ясний і єдиний заклик" з боку "шістки".

"Міжнародна громадськість також підкреслила схильність до нерозповсюдження і роззброєння", - зазначив президент США.

Головними вимогами посередників, за словами Обами, залишаються вимоги "повної прозорості" ядерної діяльності Ірану, його співробітництво з МАГАТЕ і світовим співтовариством та відмова від будь-якої діяльності, яка не узгоджується з завданнями нерозповсюдження.

Держсекретар США Хілларі Клінтон також охарактеризувала минулі переговори як продуктивні.

"Я не хочу якось конкретно оцінювати сьогоднішні переговори. Весь день проходили зустрічі іранської делегації та" шістки ", також була двостороння зустріч США-Іран ... Я думаю, це був продуктивний день, але ... ми будемо продовжувати спостерігати за діями Ірану ", - сказала Клінтон.

Ісламська республіка підтвердила готовність продовжувати співпрацю з МАГАТЕ з питань, що стосуються її ядерної програми.

На думку глави МЗС Ірану Манучехр Моттакі, переговори в Женеві пройшли в конструктивній атмосфері.

"Ми вважаємо атмосферу переговорів у Женеві конструктивною і сподіваємося, що політична воля і конструктивний підхід будуть виявлені іншими учасниками", - сказав глава МЗС Ірану.

"На відміну від минулих років" шістка "не виявила таких ворожих підходів, як раніше", - сказав Моттакі. Разом з тим, він зазначив, що очікування від цієї зустрічі з боку Тегерана не були завищеними і закликав "бути реалістами" при розгляді можливих результатів переговорів у Женеві.

До зустрічі в Ірані - гендиректор МАГАТе відвідає завод в Ірані, де збагачують уран в місті Кум.

Країни "шістки" та Іран домовилися про відвідини інспекторами МАГАТЕ нового заводу зі збагачення урану в іранському Кумі протягом двох тижнів, а офіційний представник МАГАТЕ підтвердив інформацію, що генеральний директор Агентства Мохаммед ель-Барадеї має намір відвідати Іран. За даними агентства Рейтер, візит відбудеться наприкінці цього тижня.

Глава іранського МЗС Моттакі підтвердив можливість проведення переговорів у такому ж форматі, але вже на рівні глав держав.

Крім того, за словами Солани, на минулих переговорах "шістка" і Іран дійшли згоди за принципом експорту іранського урану в треті країни для його повного збагачення.

За матеріалом:  РІА Новини

Зараз ви читаєте новину «Гендиректор МАГАТЕ відвідає новозбудований завод зі збагачення урану в Ірані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути