Ексклюзиви
понеділок, 27 січня 2020 20:23

"Ганьба по усіх напрямках", - експерт оцінив роботу української делегації у Давосі

"Ганьба по усіх напрямках", - експерт оцінив роботу української делегації у Давосі

Українська делегація невдало проявила себе на Економічному формі у Давосі. Заяви президента Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Олексія Гончарука виглядають дивно та мало реалістично. Якщо втілимо деякі з них, можемо зашкодити українській економіці. Наші європейські перспективи залежать саме від керівників держави. Треба мати політичну волю, щоб інтеграція відбувалась швидшими темпами. Поки її не видно.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить економіст Андрій Новак.

Зеленський закликав інвестувати в Україну. Хто приватизує державні підприємства в найближчі 2 роки на суму більше $10 млн ми надамо 5-річні податкові канікули - звільнимо від податку на прибуток. Чи може це спрацювати?

- У Давосі відбулась українська ганьба по усіх напрямках. З найбіднішої європейської країни чому приїхала найбільша делегація. Економічні заяви нашого президента та прем'єр-міністра не витримують ніякої критики. Те, що говорив Зеленський під час свого виступу на форумі, виглядає як підстава президента. Заява про податкові канікули звучить вкрай дивно і нелогічно. Таке явище дійсно існує, але воно вводиться для новостворених підприємств, а не для тих, що просто змінюють форму власності з державної на приватну. Тут постає тоді питання, як наповнювати державний бюджет. Підприємства, що піддають під приватизацію є діючими та у більшості своїй прибутковими. З них держава отримує податки у свою казну. Якщо звільнимо їх від оподаткування, зробимо гірше тільки собі. Податкові канікули можна давати тільки тим підприємствам, що тільки створились. На них фактично бюджет не розраховує, і канікули можуть допомогти новоствореному бізнесу стати міцнішим.

Зеленський під час виступу в Давосі анонсував запуск програми "Інвестиційна няня", щоб стимулювати іноземні компанії інвестувати в Україну. На скільки це вдала ідея?

- Це викликало у бізнесменів та інших керівників держав тільки сміх. Компанії, що можуть дозволити собі інвестувати лише в одну країну 100 мільйонів доларів, мають мільярді обіги. Вони можуть найняти собі будь-якого менеджера чи представника у будь-якій країні. При цьому зробити це легально. Адже Захід вже закидав Зеленському, що його ідея може провокувати нерівність у бізнесі та створює ризики для корупції. Перед інвестуванням будь-яка компанія робить детальний аналіз ринку. Моніторить споживацькі настрої громадян, якість законодавства. Таким масштабним гравцям не потрібні няні від Зеленського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ПАРЄ оскаржили повноваження делегації з Москви

Гончарук у Фейсбуці писав, що український уряд підписав "Меморандум про взаєморозуміння" з "Дойче Бан". Мовляв, німецькі фахівці працюватимуть над реформуванням управлінських механізмів підприємства. Що саме можуть робити? Чим це допоможе Укрзалізниці?

- З цією історію теж вийшов казус. Гончарук заявив, що здає Укрзалізницю на 10 років в управління німецькій компанії. Але через кілька хвилин прес-служба "Дойче Бан" спростувала цю інформацію.

Щодо консультаційних функцій, які мають нам надавати німці, теж є багато питань. "Дойче Бан" каже, що допомагатимуть у технічному секторі та у сфері маркетингу. Але важко собі уявити, як це буде відбуватись, адже вони не працювали у нашій державі та не знають внутрішніх особливостей.

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що Україні слід тимчасово відмовитися від політики гармонізації власного законодавства із ЄС. Чи це можливо - мати угоду про асоціацію з ЄС, й не узгоджувати законодавство?

- Це звучить як відмова від європейської інтеграції. Узгодження законодавства - одна з основних умов, яку Україна має виконати, щоб стати членом Євросоюзу. Якщо відмовляємось від цього, отже не хочемо бачити себе у ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський не розказав, чи поїде святкувати до Москви

Натомість президент заявив, що Європейський Союз повинен взяти до себе Україну. Ба більше, не просто так взяти, а замінити нею Велику Британію, яка саме виходить з ЄС. Чи реальна це перспектива?

- Ця заява виглядає досить потужно на фоні того, що говорилось до цього. Вона досить актуальна у контексті Брекзиту. Це - амбітне прагнення. Але на фоні заяв пана Арахамії це виглядає досить дивно. Наче права рука нашої влади не знає, що робить ліва.

Наші європейські перспективи залежать саме від керівників держави. Треба унормувати законодавство за європейським форматом. Мати політичну волю, щоб інтеграція відбувалась швидшими темпами. Поки її не видно.

На ювілейному, п'ятидесятому Економічному форумі найбільшу увагу приділяли екологічним проблемам. Засновник форуму у Давосі Клаус Шваб, 81 рік, повідомив, що розпочне виконувати дві глобальні ініціативи. Перша – глобальна освітня програма, яка дозволить навчити 1 мільярд людей по всьому світу. Друга – висадка по всьому світу 1 мільярда дерев.

Український президент на полях Форуму провів низку зустрічей зі світовими лідерами та очільниками компаній. Зокрема, Зеленський зустрічався з президентом Європейського банку реконструкції та розвитку Сумою Чакрабарті, директором-розпорядником МВФ Крісталіною Георгієвою.

Також у Давос приїхав прем'єр Олексій Гончарук, 35 років. Він повідомив, що на полях Форуму Україна підписала "Меморандум про взаєморозуміння" з найбільшим залізничним оператором Німеччини "Дойче Бан".

Зараз ви читаєте новину «"Ганьба по усіх напрямках", - експерт оцінив роботу української делегації у Давосі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути