четвер, 13 березня 2008 16:14

Француженка добивається евтаназії через суд

52-річна француженка Шанталь Себір, яка  страждає рідкісним онкологічним захворюванням, звернулася до суду з проханням про евтаназію. На думку адвоката смертельно хворої жінки, її прохання виняткове, але цілком законне.

"Це перший випадок в юридичній практиці, але ми просимо всього лише застосувати закон від 22 квітня 2005 року про права хворих", - заявив адвокат Жиль Антонович. Згідно з цим законом, невиліковно хворий пацієнт має право відмовитися від медичних спроб продовжити йому життя, а також захотіти від лікарів ввести його в стан штучної коми, яка приводить до настання смерті протягом двох тижнів. Причому технічно це не вважається евтаназією.

Проте Себір заявила, що не хоче впадати в штучну кому, а бажає померти будучи в свідомості, за допомогою смертельної ін"єкції. Тепер суду належить інтерпретувати текст закону про права хворих і ухвалити рішення. Розгляд прохання жінки запланований на наступний понеділок.

Шанталь Себір - колишня вчителька і мати трьох дітей. Більше восьми років вона страждає естезіонейробластомою - злоякісною пухлиною носової порожнини, що розвивається з кліток нюхового нейроепітелію. Хвороба зустрічається рідко: за останніх 20 років повідомлялося лише про 200 випадків естезіонейробластоми.

"У 2000 році я втратила нюх і перестала відчувати смак їжі, пухлина, що потім розвивається, проросла мої щелепи, а потім і очне яблуко. Я втратила зір в жовтні минулого року", - повідомила Себір. За її словами, хвороба викликає нестерпні напади болю, що тривають до чотирьох годин підряд. В кінці лютого жінка зверталася з проханням про евтаназію до президента Франції Ніколя Саркозі.

В даний час "блага смерть" легалізована у ряді європейських країн, зокрема, в Нідерландах, Бельгії, Швейцарії і Люксембурзі. У Франції ця практика незаконна і категорично відкидається католицькою церквою, повідомляє кабельний телеканал LCI.

Зараз ви читаєте новину «Француженка добивається евтаназії через суд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути