субота, 02 лютого 2008 14:59

Франція та США готують евакуацію своїх громадян з Чаду

Посольства Франції та США в Чаді оголосили про підготовку до евакуації своїх громадян з країни у зв"язку із зіткненнями в околицях столиці Нжамени між урядовими військами і повстанцями, повідомляє в суботу агентство Рейтер.

Евакуація почнеться як тільки повстанці увійдуть до столиці Нджамену. Французьке посольство проінструктувало своїх громадян зібратися на трьох збірних пунктах в столиці, тоді як представництво США попросило всіх американців, які бажають евакуюватися, негайно прийти в посольство.

Відомо, що в околицях столиці вже чутні постріли. На північному сході від Нджамени напередодні урядові війська вступили в зіткнення з повстанцями. Мабуть, відбулися ряд безладних боїв приблизно в 50-80 кілометрах від столиці, оскільки обидві сторони вже заявили про перемогу. Влада Чаду заявила, що бойовиків підтримує і озброює Судан. Уряд Судану неодноразово відкидав подібні заяви.

У Чаді, в основному в столиці, проживають приблизно 1 тисяч 500 французів. У зв"язку з ситуацією з повстанцями, Франція на цьому тижні вирішила підсилити свій військовий контингент в Чаді.

Події також вплинули на відстрочення дислокації миротворчого контингенту ЄС на сході Чаду. Ця Миротворча місія передбачає напрям до Чаду на кордо з суданською провінцією Дарфур 3,7 тисяч європейських миротворців, покликаних забезпечити безпеку прикордонних з Суданом країн, а також сприяти силам ООН, що контролюватимуть безпеку в зоні конфлікту в Дарфурі.

Чад - колишня французька колонія в центральній Африці, що добилася незалежності в 1960 році. З 2005 року в країні відбуваються спорадичні напади повстанців проти уряду президента Ідрісса Дебі. У квітні 2006 року повстанці з Об"єднаного фронту за зміни, охочі сформувати тимчасовий уряд і провести "достовірно демократичні" вибори, штурмували столицю, але їх атаки тоді вдалося відбити, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Франція та США готують евакуацію своїх громадян з Чаду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути