неділя, 29 вересня 2024 10:12

Forbes: Росіяни мали на Курщині багато артилерії, але не розвернули її правильно

Forbes: Росіяни мали на Курщині багато артилерії, але не розвернули її правильно
ЗСУ змогли швидко просунутись на Курщині. Фото: ТАСС

За день до Курської операції ЗСУ місцевий гарнізон росіян в області мав 18 реактивних систем залпового вогню БМ-21, 98 одиниць трубної артилерії та 71 міномет.

Але це їм не допомогло, зазначив український оператор безпілотника Крігсфоршер, якого цитує Forbes.

"Це багато. Вогнева міць була на російському боці", - вказав він.

Така кількість артилерії, належним чином розгорнута проти українських військ могла мати вирішальне значення. За умов хорошої координації, росіяни могли б зробити будь-який прорив практично неможливим.

Але окупанти не розвернули артилерію належним чином. Головним недоліком виявилась погана розвідка і впевненість, що українці на цій ділянці атакувати не будуть.

Російський депутат Андрій Гурульов визнав, що у них не було власних розвідувальних засобів. Пускові установки, гармати та міномети були націлені на найімовірніших шляхів вторгнення, не кажучи вже про перенацілення на українські війська, які просувалися. Тож ЗСУ змогли рухатися швидше, ніж могла адаптуватися погано підготовлена ​​російська артилерія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запланований росіянами великий наступ у Курській області обернувся крахом

Російській артилерії завадила потужна робота української РЕБу. ЗСУ глушили радіозв'язок і ефективно використовували власну артилерію та БПЛА. Активно використовувались високомобільні артилерійські ракетні системи американського виробництва.

"У перші години та дні наступу на Курську вони змогли проникнути глибоко на територію Росії. У багатьох випадках вони не гаяли часу на ураження російських окопів та інших підготовлених бойових позицій; вони просто об'їхали їх. Безперешкодні сухопутні шляхи дозволили Україні просунутися на кілометри за лічені години", - писали Майкл Вайс та аналітик Джеймс Раштон у своїй статті у журналі New Lines на початку операції.

Поле бою на Курщині відразу перетворилось на купу невеликих рухливих позицій, що ускладнювало бомбардування противника без ураження власних військ.

"Коротко кажучи, росіяни мали вогневу міць, щоб захистити Курськ, але не мали розуму чи координації. Українці, до їх честі, відмахнулися від очевидної артилерійської переваги Росії в Курську, правильно припустивши, що спантеличені артилеристи є марними артилеристами. Можна з упевненістю припустити, що російська артилерія в Курську зараз правильно націлена та скоординована. Якщо українці збираються повторити свій успіх під Курськом з початку серпня і знову виступити проти погано підготовленої артилерії, їм доведеться зробити це десь, крім Курська", - додали у Forbes.

Курська операція - це частина нашої стратегії, передусім посилення українських позицій і "послаблення рейтингу Путіна всередині його держави", сказав президент України.

Ця операція показує, що "для Путіна не так важливі його суспільство, його громадяни і його землі", як руйнування всього українського, заявив Зеленський.

"Бо він не кинув усі сили, щоб захищати Курську область", - сказав Зеленський, додавши, що у нього цих сил на території Росії немає достатньо, бо вся його армія на території України".

Це ще один доказ того, що це не "СВО", а повномасштабна війна, оскільки вся російська армія перебуває на території України, сказав президент.

Зараз ви читаєте новину «Forbes: Росіяни мали на Курщині багато артилерії, але не розвернули її правильно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути