Ексклюзиви
четвер, 24 серпня 2017 19:10

Фінансовий центр країни та місце розстрілу майданівців - цікаві факти про Інститутську
8

На вул. Інститутській у Києві проходили усі "майдани" часів Незалежності. Там, разом із Хрещатиком і Майданом Незалежності, відбувалися акції протесту "Україна без Кучми", Помаранчева революція.

Під час Революції гідності Інститутська стала епіцентром масових убивств майданівців. Від куль силовиків загинули 48 осіб, близько сотні дістали поранення. Восени 2014 року частину Інститутської перейменували на Алею Героїв Небесної Сотні. Відповідне рішення ухвалили депутати Київради.

Вздовж Алеї знаходяться світлини загиблих майданівців, меморіальні дошки. Люди туди несуть квіти та запалюють свічки.

Автор: ФОТО: rbc.ua
  Люди вшановують пам'ять загиблих майданівців на вул. Інститутській
Люди вшановують пам'ять загиблих майданівців на вул. Інститутській

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко виділив землю для музею Революції гідності

Окрім протестних акцій, Інститутська відома своєю історією. Найцікавіші факти зібрала Gazeta.ua.

Вул. Інститутська виникла на початку XIX ст. Мала назву Іванівський шлях, який з'єднував Козине болото (нині Майдани Незалежності) і Печерськ. За півроку там збудували Інститут шляхетних дівчат. У честь якого й перейменували вулицю. В народі її називали Дівоча.

На місці нинішнього готелю "Україна" стояв перший "хмарочос" України - Будинок Гінзбурга. Мав 12 поверхів - більше 60 м заввишки. Його можна було побачити з кожного куточка Києва. Багато квартир будівлі здавали в оренду. Був зруйнований у 1941 році.

  Будинок Гінзбурга вважають першим "хмарочосом" України
Будинок Гінзбурга вважають першим "хмарочосом" України

На Інститутській знаходиться Національний банк України. Офіційно він був створений у часи Радянського Союзу. Але існувати почав у далекому 1839 році, як банківська установа. Через це вулицю вважали фінансовим центром країни. Історики називають будівлю однією з найкращих споруд столиці XX ст. Напевно, найдорожчою була система опалення та вентиляції. Повітря поступало з саду з трояндами.

В будинку №16 мешкав відомий український оперний співак, народний артист – Анатолій Солов'яненко. На подвір'ї йому встановили пам'ятник.

За адресою Інститутська, 7 знаходиться Клуб Кабінетів Міністрів України. Раніше це була Біржа. Побудована у стилі барокко. З Радянських часів і до сьогодні тут проводять в останню путь декого з високопосадовців. У зв'язку з цим у нього є інша назва – "дім небіжчика".

Автор: ФОТО: mykyiv.com
  Меморіальна дошка Павлу Скоропадському
Меморіальна дошка Павлу Скоропадському

На вулиці розміщувалась резиденція гетьмана України Павла Скоропадського. Зараз на її місці інший будинок. 16 липня 2013 року там встановили меморіальну дошку на честь військового діяча.

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович розкритикував київську владу через неналежне вшанування пам'яті Героїв Небесної сотні. Історик обурений тим, чому досі не перейменували всю вулицю Інститутську на Вулицю Героїв Небесної сотні, а Український дім перетворили на місце для російської попси.

Зараз ви читаєте новину «Фінансовий центр країни та місце розстрілу майданівців - цікаві факти про Інститутську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути