пʼятниця, 26 жовтня 2018 14:31

Філарет розповів, як називатиметься нова церква

Філарет розповів, як називатиметься нова церква
Філарет розповів про проведення об'єднавчого собору УПЦ та нову назву церкви після отримання Томосу на прес-конференції у п'ятницю, 26 жовтня. ФОТО: Микола Тис / ZIK

Предстоятель Української православної церкви, патріарх Філарет заявив, що церква отримає нову назву. Також він зазначив, що проведення Об'єднавчого собору УПЦ залежить від Вселенського патріарха.

"Назвати дату скликання цього Собору ми не можемо, бо це залежить від Вселенського патріарха", - сказав Філарет на прес-конференції у п'ятницю, 26 жовтня.

За його словами, процес надання Україні автокефалії - незворотній.

"Ми підійшли до такого часу, коли автокефальна українська церква отримала незворотній процес. Вселенський патріарх твердо заявив про те, що Українська православна церква, український народ гідні своєї незалежної церкви", - додав патріарх.

Філарет сказав, що в Об'єднавчому соборі українських православних церков братимуть участь понад 60 єпископів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Держдепі озвучили американську позицію щодо Української православної церкви

На його думку, зараз Москва під виглядом захисту православних намагатиметься втрутитися в українські церковні справи й нагнітатиме ситуацію навколо процесу отримання томосу. Проте він запевнив, що українська сторона не допустить жодного насильства.

За словами патріарха, ті православні, які не захочуть бути в Українській православній церкві, повинні називатися Російською православною церквою в Україні.

Він також уточнив, яку назву матиме церква. "Офіційна назва буде: "Українська православна церква". Друга назва - Київський патріархат", - роз'яснив Філарет.

"Таке рішення відповідає позиції Константинопольського патріархату щодо назв", уточнив Євстратій Зоря, речник УПЦ КП, архієпископ Чернігівський і Ніжинський.

Він зазначив, що в УПЦ КП при цьому сподіваються, що Верховна Рада зобов'яже зареєстровану зараз як Українська православна церква показувати в назві приналежність до Московського патріархату.

"Чи повинні віруючі люди знати правду, до якої церкви вони належать - Української чи Російської? Мають право. Ми просимо Верховну Раду ухвалити такий закон, щоб церква в Україні, яка називається "Українська православна церква", носила свою правдиву назву - Російська православна церква в Україні. Але права цієї церкви будуть ті ж, що і у всіх релігійних організацій", - заявив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церкву Московського патріархату обклеїли портретами Сталіна

Він також зазначив, що перехід парафій до єдиної Української православної церкви відбуватиметься, якщо таке рішення підтримають дві третини парафіян.

"Будуть збори всього приходу. Якщо дві третини парафіян проголосують за те, щоб залишитися в Російській церкві, значить, ця парафія належатиме Російській церкві. Якщо дві третини парафіян проголосують за Українську церкву, то храм разом із парафіянами перейде до УПЦ", - пояснив процедуру Євстратій Зоря.

Філарет уточнив, якщо дві третини голосів для ухвалення рішення не набереться, то стан приходу залишиться незмінним.

11 жовтня Синод Константинопольського патріархату вирішив продовжити процедуру надання томосу про автокефалію Українській православній церкві. Також ухвалять рішення про визнання Константинополем узурпації влади над Київською митрополією Москвою незаконним актом.

Зараз ви читаєте новину «Філарет розповів, як називатиметься нова церква». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути