неділя, 23 червня 2019 16:31

Філарет попросив у Авакова захисту

  Філарет закликав Авакова захистити УПЦ КП від ПЦУ. Фото:  Obozrevatel
Філарет закликав Авакова захистити УПЦ КП від ПЦУ. Фото: Obozrevatel

Патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет попросив міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова захистити віруючих і майно УПЦ КП від новоствореної Православної церкви України.

"Вельмишановний Арсене Борисовичу! Після проведення Помісного Собору Української Православної Церкви Київського Патріархату, який підтвердив право українського народу на незалежну Церкву з патріаршим управлінням, з боку представників Православної Церкви України були здійснені ряд відверто злочинних дій", — йдеться в зверненні, яке опублікував протоієрей Микола Лагодич у Facebook.

Філарет наголошує, що представники ПЦУ "силою, рейдерськи захопили" приміщення Свято-Феодосіївського монастиря, і в той же день "виселили архімандрита Андрія (Маруцака) за те, що він взяв участь у Помісному соборі" УПЦ КП. Патріарх зазначив, що приналежність монастиря підтвердило рішення Священного Синоду ПЦУ. У заяві також йдеться про захоплення приміщення Успенського храму на Пирогощі в Києві, який належить УПЦ КП.

"Звертаюсь до вас, Арсене Борисовичу, як до міністра внутрішніх справ України з проханням захистити права та свободи вірних Української православної церкви Київського патріархату, надати правову оцінку протиправним діям представників ПЦУ, гарантувати невтручання у внутрішнє життя УПЦ КП, унеможливити церковне рейдерство", — закликав Філарет.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Покарання священників за "собор" Філарета: видали відповідні укази

На заяву відреагував заступник голови управління зовнішніх церковних зв'язків ПЦУ Євстратій Зоря.

"Монастир був і залишився в ПЦУ, рішення, на яке посилається Патріарх — щодо парафій і монастирів ПЦУ, а не "УПЦ КП". Тож на бланку та від імені УПЦ КП посилатися на рішення Синоду ПЦУ про релігійні організації ПЦУ — абсурд", — написав він у Facebook.

Митрополит Епіфаній впевнений, що конфлікт з патріархом Філаретом пов'язаний з тим, що той хоче бути єдиним бенефіціаром Православної церкви України. Після Об'єднавчого собору і отримання томосу між ними відбулися певні розбіжності в майбутньому баченні розвитку єдиної помісної православної церкви.

Зараз ви читаєте новину «Філарет попросив у Авакова захисту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути