Ексклюзиви
четвер, 05 лютого 2009 17:05

Європарламент просить країни ЄС визнати Косово

Європарламент просить країни ЄС визнати Косово
Депутати Європарламенту в четвер ухвалили резолюцію, що не носить обов"язкового характеру, в якій закликали визнати незалежність Косово країн-членів Євросоюзу, які ще не зробили цього. З 27 країн-членів ЄС незалежність Косово, проголошену в односторонньому порядку в лютому 2008 року, відмовляються визнати Греція, Іспанія, Кіпр, Румунія та Словаччина. Ці країни вважають, що визнання Косово створить небезпечний прецедент, який може вплинути на територіальну цілісність інших держав.

У резолюції, прийнятій 281 голосом проти 229, євродепутати "закликають визнати незалежність Косово ті країни ЄС, які це ще не зробили". Крім того, європейські парламентарії висловили задоволення "успішним розміщенням" цивільно-поліцейської місії ЄС на території Косово (EULEX), що замінила в грудні 2008 року цивільну місію ООН (UNMIK). Албанська влада сербського краю Косово, що прийшла до влади в 1999 році після проведення силами НАТО військової операції проти Югославії, 17 лютого 2008 року за підтримки США та провідних країн ЄС проголосила в односторонньому порядку незалежність від Сербії.

Сербія та Росія відмовляються визнавати Косово незалежною державою, заявляючи, що односторонній крок краю з проголошення його нового статусу грубо порушує норми міжнародного права. На сьогоднішній день незалежність Косово визнали 54 країни, зокрема США та більшість держав Євросоюзу, а також чотири з шести колишніх югославських республік - Хорватія, Словенія, Македонія та Чорногорія.

За матеріалами РИА "Новости", Известия

Зараз ви читаєте новину «Європарламент просить країни ЄС визнати Косово». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути