Ексклюзиви
четвер, 10 вересня 2015 14:16

Європарламент підтримав резолюцію щодо Сенцова і Кольченка

Європарламент підтримав резолюцію щодо Сенцова і Кольченка
Фото: krymr.com

Європейський парламент закликає Росію звільнити естонського офіцера Естона Кохвера, українського режисера Олега Сенцова і кримського еколога Олександра Кольченка, а також всіх незаконно затриманих громадян України.

Проект резолюції був підтриманий на засіданні Європарламенту сьогодні.

"(Європарламент - ред.) наполегливо закликає Російську Федерацію діяти у відповідності зі своїми міжнародними зобов'язаннями, звільнити Естона Кохвера і гарантувати його безпечне повернення до Естонії", - сказано в ній.

Згідно з резолюцією, Кохверу з самого початку не було надано право на справедливий судовий розгляд, враховуючи, що не було ніякого громадського слухання у справі і те, що естонському консулу не дозволили бути присутнім на слуханнях.

"(Європарламент - ред.) рішуче засуджує незаконний вирок і тюремне ув'язнення Олега Сенцова та Олександра Кольченка; закликає РФ негайно звільнити їх і гарантувати їх безпечне повернення до України", - сказано в ній.

Крім того, документ містить вимогу, щоб російська влада негайно розслідували в неупередженій та ефективній формі заяви про тортури, які були відкинуті прокурором в ході судового розгляду.

Дане розслідування має бути відкрите для міжнародних спостерігачів.

Європарламент також закликає Росію звільнити всіх незаконно затриманих громадян України, у тому числі депутата Верховної Ради, льотчицю Надію Савченко, а також всіх заручників і всіх тих, хто був затриманий у зв'язку з конфліктом в Україні.

Відзначається, що Росія грубо порушила територіальну цілісність України і Естонії, незаконно викравши громадян обох країн.

Президент Петро Порошенко привітав прийняття резолюції.

"Вітаю ухвалення Європарламентом резолюції щодо необхідності негайного звільнення українських в'язнів, які утримуються в РФ. Зокрема, Олега Сенцова та Олександра Кольченка. Альтернативи їх звільненню - немає!" - сказав президент.

25 серпня Донецький міський суд (Ростовська область, Росія) засудив кримського еколога Олександра Кольченка до 10 років позбавлення волі і до 20 років в'язниці суворого режиму українського режисера Олега Сенцова.

Зараз ви читаєте новину «Європарламент підтримав резолюцію щодо Сенцова і Кольченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути