Ексклюзиви
пʼятниця, 30 листопада 2018 15:13

Є загроза життю українських моряків у російському ізоляторі - правозахисниця

Є загроза життю українських моряків у російському ізоляторі - правозахисниця
Ольга Скрипник: Стаття, яку нашим хлопцям інкримінують, - порушення державного кордону РФ. Це взагалі абсурд. Усім, окрім Москви, зрозуміло: вони його не порушували. Фото: Крим Реалії

Наші затримані моряки - військовополонені. З ними мають поводитись відповідно цього статусу.

Про це у коментарі для Gazeta.ua сказала Ольга Скрипник, керівник Кримської правозахисної групи.

"Утримання українських моряків має регулювати Женевська конвенція (про поводження з військовополоненими. - Gazeta.ua). Їх не можна судити так, як це намагається робити Росія.
Притягти до відповідальності можна за злочини проти мирного населення. Стаття, яку нашим хлопцям інкримінують, - порушення державного кордону РФ. Це взагалі абсурд. Усім, окрім Москви, зрозуміло: вони його не порушували. Ця кримінальна справа є незаконною навіть з точки зору російського законодавства", - пояснює вона.

Українська сторона має вимагати відповідних умов утримання, каже експерт.

"Перше, це - закриття справи та звільнення. Якщо Росія їх утримує, за статусом військовополонених вони мають знаходитись окремо від інших в'язнів. У слідчому ізоляторі для них має бути окреме приміщення. Наших моряків тримають із людьми, які скоїли кримінальні злочини.
Утримання наших військовополонених має бути на такому ж рівні, як російських військових в армії. Вони мають харчуватися, як російські солдати. А в СІЗО умови набагато гірші. Українська влада має вимагати їхнього покращення", - говорить Ольга Скрипник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Треба готуватися до повного знищення Московщини - історик

Вона наголошує, що у російському слідчому ізоляторі "Лефортово" хлопці ризикують своїм життям і здоров'ям.

"Там сидять російські кримінальні елементи. На фоні війни рівень ненависті до українців, тим паче військових, дуже високий. Наш консул повинен мати постійний доступ до них, адже вони є українськими громадянами.
За міжнародним правом наших військовополонених має відвідати організація Червоного хреста. Україна може звернутися до її головного офісу в Женеві. Також треба подати позов до Європейського суду з прав людини. Така робота вже ведеться.
З точки зору міжнародного права, наші хлопці - невинні. Усі звинувачення Росії базуються на тому, що вона вважає Крим своїм", - наголошує правозахисниця.

На її думку, звільнення наших хлопців - питання політичної волі Путіна.

"Тільки він може вирішити, відпускати наших моряків чи ні. Українські кораблі й раніше проходили тим маршрутом.
Треба увести такий механізм санкцій, щоб Росія втрачала гроші кожен день, який наші вояки проводять у полоні. Адже за кордоном є багато майна російських чиновників та олігархів", - додає Ольга Скрипник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Варто затримати російські судна - Гройсман

Під час нападу російських військових кораблів в Азовському морі 24 українські моряки потрапили у полон. Усі вони члени українських кораблів "Нікополь", "Бердянськ" та "Яни Капу". Тримають у Сімферопольському слідчому ізоляторі. Звинувачують у незаконному перетині російського кордону. "Суди" у Криму заарештувати усіх полонених строком на 2 місяці. Зараз доправили до московського слідчого ізолятора "Лефортово".

Зараз ви читаєте новину «Є загроза життю українських моряків у російському ізоляторі - правозахисниця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути