Ексклюзиви
пʼятниця, 08 травня 2009 13:12

ЄС думатиме над зниженням залежності Європи від російського газу

ЄС думатиме над зниженням залежності Європи від російського газу
8 травня в Празі відбудеться неформальний саміт представників Євросоюзу з енергетичними партнерами з Центральної Азії, Кавказу, Середнього та Близького Сходу.

Європейський Союз хоче дістати гарантований доступ до центральноазіатських газових резервів. Тому головною темою саміту стане проект газопроводу "Набукко", який повинен знизити залежність Європи від її основного на даний момент постачальника газу - Росії. У зустрічі візьмуть участь глави держав та урядів Азербайджану, Грузії, Казахстану, Туркменії та Туреччини. Росія, Узбекистан, Єгипет та Ірак будуть присутні на саміті як спостерігачі.

Головним питанням зустрічі в Празі буде обговорення лідерами Туркменії та Азербайджану кількості газу, яка найближчими роками повинна надходити до Європи по газопроводу "Набукко", і підписання відповідної угоди.

Євросоюз вважає, що об"єм експорту газу, необхідний Європі, виправдає витрати енергетичних партнерів на його видобуток та транспортування, відзначає Deutsche Welle.

Очікується також, що під час зустрічі обговорюватиметься проект "Південний коридор", що є складовою частиною проекту "Набукко" і що передбачає будівництво ще одного газопроводу для транспортування газу в обхід Росії, - з Азербайджану через Туреччину до Греції та Італії. В кінці саміту планується підписати багатосторонній міжурядовий договір по обох проектах.

Полит.ру

Зараз ви читаєте новину «ЄС думатиме над зниженням залежності Європи від російського газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути