Ексклюзиви
вівторок, 18 грудня 2018 00:13

Епіфаній розвіяв чутки про залежність УПЦ від Константинополя

Епіфаній розвіяв чутки про залежність УПЦ від Константинополя
Митрополит Епіфаній служить першу Літургію. Фото: Корреспондент.net

Після отримання томосу про автокефалію Православна церква України буде самокерованою і не залежатиме від Константинополя.

"Неправда, що Українська церква буде в підпорядкуванні Константинополя. Після обрання нового предстоятеля, його ім'я, тобто, моє ім'я, вже було у диптиху проголошено на Фанарі. Це означає, що ми посідаємо почесне, хоча останнє, п'ятнадцяте місце у диптиху. Це також означає, що ми будемо незалежною повноцінною автокефальною церквою.

Константинополь, як мати-церква сприяє і допомагає нам, Українській церкві, щоб ми об'єдналися, щоб ми створили структуру цієї церкви, а в подальшому після вручення Томосу ми будемо самокерованою, ми будемо керуватись тут, в Києві, і, відповідно, приймати ті рішення, які будуть корисні для цієї церкви. Тому зараз не можна вести і мови про те, що ми будемо залежні від Константинополя" – сказав митрополит Київський і всієї України Епіфаній, виступаючи на програмі "Свобода слова" на телеканалі ICTV.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новообраний голова УПЦ Епіфаній анонсував перші кроки єдиної церкви в Україні

Він підкреслив, що із вдячності за допомогу в набутті автокефалії Православна церква України буде духовно підтримувати стосунки з матір'ю-церквою та Вселенським патріархом.

15 грудня у соборі Святої Софії у Києві відбувся Об'єднавчий собор православних церков України. На ньому духовенство УПЦ Київського патріархату, УПЦ Московського патріархату та Української автокефальної православної церкви створили Єдину помісну Православну церкву України, ухвалили її статут ітаобрали предстоятеля - митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Зараз ви читаєте новину «Епіфаній розвіяв чутки про залежність УПЦ від Константинополя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути