Ексклюзиви
четвер, 08 березня 2018 10:00

Експерт розповів, як розвиватиметься газовий конфлікт між Україною і Росією

Експерт розповів, як розвиватиметься газовий конфлікт між Україною і Росією
Андріан Прокіп: нам треба домовитись з Європою про спільний газовий ринок. Фото: censor.net.ua

Якщо Росія розірве контракт щодо транзиту, незрозуміло, на яких підставах постачатиме газу в Європу. Інших потужностей немає.

Про це в коментарі для Gazeta.ua розповів експерт з енергетики Андріан Прокіп.

"За минулий рік обсяг транзиту через Україну склав 90 мільярдів кубометрів. Це при тому, що Північний потік (газопровід від Росії до Німеччини, перша гілка якого вже збудована. - Gazeta.ua) був використаний на повну потужність. Експорт російського газу в Європу за минулий рік б'є рекорди. Можливість Газпрому постачати газ через Україну без контракту досить сумнівна. Розмови про його розірвання до побудови обхідних газопроводів "Північного потоку-2" (друга гілка газопроводу до Німеччини в обхід України. - Gazeta.ua) та "Турецького потоку" (газопровід, який планують прокласти по дну Чорного моря з Анапського району РФ до Туреччини. - Gazeta.ua) є досить примарними. Це навряд станеться", - пояснив експерт.

"Україна купує газ в Європі, хоч потрапляє він туди з Росії, - сказав енергетик. - Отже Москва не має суттєвого впливу. Максимум Газпром зменшить тиск в газопроводі. Але це короткотермінові дії. На один-два тижні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нафтогаз виграв суд у Газпрому

Андріан Прокіп вважає, що, якщо сторони не домовляться, буде знову позов до Стокгольмського арбітражу.

"Справа розтягнеться на два-три роки. На цей момент контракти співпраці Нафтогазу і Газпрому втратять чинність. Зараз ситуація виглядає так, що продовжувати їх не будуть. Але це можливо тільки, якщо обхідні газопроводи будуть побудовані", - зауважив він.

За словами експерта нам треба домовитися з Європою про спільний газовий ринок:
"Тоді відпаде і потреба в контракті про постачання газу для України. Але це залежить від того наскільки ми просунемо в об'єднанні українського і західного ринків газу.
Росія не погоджується з рішенням арбітражу. Хоче продемонструвати свою силу. Така поведінка притаманна великому гравцю".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Європарламенті розкритикували проект "Північний потік-2"

"Агресивна позиція Росії може вплинути на європейські країни і вони будуть підтримувати збереження українського транзиту та виступати проти "Північного потоку-2". Але щоб це сталося, потрібна інтеграція українського газового ринку в Європу.
Заява про закриття офісу Нафтогазу в РФ — іміджевий крок. Демонстрація того, що ми теж готові до розірвання контракту", - додав Андріан Прокіп.

Російський Газпром подав апеляцію на рішення Стокгольмського арбітражу у справі про постачання газу в Україну. Щодо транзиту через українську Газотранспортну систему - збираються подати до кінця березня.
28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Національної акціонерної компанії Нафтогаз про компенсацію за недопоставлені російською компанією обсяги газу для транзиту. У підсумку росіяни мають сплатити $2,56 млрд.
Газпром направив офіційне повідомлення Нафтогазу про розірвання контрактів на поставку і транзит, заявив 5 березня голова російської компанії Олексій Міллер.
Тим часом Нафтогаз вирішив закрити своє представництво в Росії. Все необхідне для ліквідації офісу маю зробити до 12 березня.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, як розвиватиметься газовий конфлікт між Україною і Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути