вівторок, 27 березня 2018 18:11

Експерт прокоментував відставку голови НАЗК

Експерт прокоментував відставку голови НАЗК
Петро Олещук: Корчак не випадково отримала цю посаду, у неї є певний політичний дах. Фото: "Українська правда"

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак залишить посаду.

Про це в коментарі для Gazeta.ua сказав політолог Петро Олещук.

"Корчак отримала посаду не випадково, у неї є певний політичний дах. Її пов'язують з "Народним фронтом". Враховуючи українські традиції, ця версія здається мені досить імовірною. Такі серйозні посади ніколи не надаються без політичного підґрунтя. В рамках української адміністративної традиції ніхто ніколи не буде говорити, що тримається за посаду. Але якщо довірять — може бути продовження роботи. Це ритуалізована заява. Бо якби було навпаки — це викликало б підозру.

Тут кілька варіантів. Наталія Корчак може залишитись, але це малоймовірно. Можуть призначити когось нового, але ця кандидатура теж буде узгоджена з "Народним фронтом", якщо ж він випустить цю посаду зі свого впливу, то буде вимагати щось на заміну", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американські "Друзі України" назвали найнеобхідніші українські реформи

За словами експерта, відставка Корчак не вплине на роботу НАЗК, бо об'єктивно цієї роботи не було взагалі.

"Це важливий орган, який має перевіряти чиновників на корупцію на основі публічних документів. Якщо стосовно НАБУ можна знайти докази, що вони хоч якось працюють, то з НАЗК — це не так. В більшості своїй за це несе відповідальність керівник. Вона не змогла організувати роботу. Після виходу Наталії Корчак Національне агентство з питань запобігання корупції треба буде створювати заново. Єдине, що вони ефективно роблять зараз — це ділять премії (у липні торік Корчак отримала 330 тис. грн, із яких премія становила 165 тис. грн - Gazeta.ua)", - зауважив політолог.

"У те, що прийде новий керівник і НАЗК працюватиме, я не вірю, бо він теж буде політично вмотивованим. Дане агентство перетворюється зараз на орган для реабілітації корупціонерів в очах західних партнерів. Такі структури показують, що недостатньо створити точкові органи. Систему треба змінювати повністю. Бо які б хороші ці органи не були, вона їх поглинає", - додає Петро Олещук.

Термін повноважень голови Національного агентства з питань запобігання корупції Наталії Корчак закінчується 28 березня. Вона сказала, що за посаду не тримається.

Раніше керівник департаменту фінансового контролю Національного агентства з запобігання корупції Ганна Соломатіна звинуватила голову НАЗК Наталію Корчак у фальсифікаціях перевірок електронних декларацій та зловживанні службовим становищем. За її словами робота НАЗК підпорядковувалась Адміністрації президента. В АП ці звинувачення відкинули.

Зараз ви читаєте новину «Експерт прокоментував відставку голови НАЗК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути