четвер, 13 грудня 2018 14:55

Ексклюзив до Дня ліквідатора: історія жінки-атомника
11

Фото родини Бахмурової
Фото: З архіву Національного музею "Чорнобиль"
Альбіна Бахмурова працювала 51 день без вихідних та відпустки
Бахмурова була першою жінкою, яка повернулась працювати на станцію після аварії
До станції возили на автобусах у спеціальних костюмах
Працювали по 12 годин замість 6, на сон залишалось 3-4 години

Близько 600 тисяч людей можуть називати себе ліквідаторами, з них 10% - жінки. Вони працювали на самій станції, в паспортних столах, допомагали проводити евакуацію населення, варили їжу, лікували, вимірювали рівень радіації та багато іншого. Про це розповідає Королевська Анна, заступник директора з наукової роботи Національного музею "Чорнобиль" у Києві. Вона надала унікальні матеріали з архіву музею про жінку ліквідатора, яка працювала на станції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Квитки у Чорнобиль продаватимуть онлайн

У 42 роки Альбіна Бахмурова була інженером водно-хімічної лабораторії на Чорнобильській АЕС. В день трагедії жінка була вдома. Її разом з родиною евакуювали з Прип'яті. Повернулася на роботу тільки через місяць після аварії. В обов'язки входив хімічний контроль води, масла, газу в реакторах.

Автор: З архіву Національного музею "Чорнобиль"
  Фото родини Бахмурової
Фото родини Бахмурової

"На станції було незвично тихо. Навіть вентиляція не працювала. Її включали, але при цьому сильно збільшувався радіаційний фон. Моторошно! Була першою жінкою на станції, яка прийшла після аварії. Виконувала обов'язки начальника лабораторії. З 99 співробітників повернулися тільки 5. Замість 6 годин, зміни тривали по 12. І три години витрачали на дорогу в спецкостюмах. А на вулиці то літо! - пише Альбіна у своїх спогадах Національному музею "Чорнобиль", - На сон залишалось по 3-4 години на добу. Після станції доводилося писати звіти. І так 51 день поспіль".

Збереглися листування матері з донькою, яка в цей час була в таборі "Артек".

Автор: З архіву Національного музею "Чорнобиль"
  Донька після евакуації знаходилась у таборі "Артек"
Донька після евакуації знаходилась у таборі "Артек"

"Коли вийшла "у світ" поза радіоактивної зони, відчула кожною клітинкою, що люди живуть іншим життям, ходять в легких сукнях, босоніжках! На контрасті робота на станції здавалися страшним сном. Здавалося, завжди потрібно буде в спеку носити спец костюм, респіратор і черевики, - пише Альбіна, - Думаю, чи змогла б повторити все і працювати знову в тих жахливих умовах? Чи правильно я поступила тоді? Адже я жінка, мати, бабуся, дружина. Могла сховатися за спинами чоловіків. Але, швидше за все, знову б кинулася в бій. Підвищене почуття відповідальності, боргу, виховання веде по життю до сих пір "

Автор: З архіву Національного музею "Чорнобиль"
  Працювали по 12 годин замість 6, на сон залишалось 3-4 години
Працювали по 12 годин замість 6, на сон залишалось 3-4 години

Альбіна Бахмурова працювала на станції до 1990 року. Поки їй не присвоїли другу групу інвалідності. Отримала дозу опромінення в 90 БЕР. За теперішніми українським нормам, доза опромінення операторів АЕС не повинна перевищувати 2 БЕР в рік. 100 БЕР призводить до гострої променевої хвороби, а 600 БЕР - до смерті.

Для ліквідації наслідків катастрофи залучили понад 40 служб і близько 600 тисяч людей з Радянського Союзу. Активні роботи велися 1986-1987 роках. Понад 110 тисяч українських ліквідаторів з 190 тисяч стали інвалідами. З 2006 року 14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Зараз ви читаєте новину «Ексклюзив до Дня ліквідатора: історія жінки-атомника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути