Ексклюзиви
понеділок, 04 січня 2016 19:20

Джемілєв анонсував створення Муфтіяту Криму на материковій Україні

Джемілєв анонсував створення Муфтіяту Криму на материковій Україні
Фото: http://qha.com.ua

Найближчим часом на материку почне діяльність Кримське релігійне управління, головний офіс якого планується розмістити в Києві.

Про це повідомив QHA уповноважений при президенті України у справах кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв.

"За останньою наявною у нас інформацією, з Кримського півострова виїхало приблизно 35 тисяч осіб. З них приблизно половина кримські татари. Вони роз'їхалися по всій території України, більша частина в Києві, частина в західній частині України, у Львові, Івано-Франківську, Тернополі і частина в Херсоні. Крім цього, у Херсоні є 7-8 тисяч кримських татар, які проживали там, також там живуть турки-месхетинці. Звичайно ж, правильно було б створити муфтіят там, але ми подумали, що правильніше буде, якщо він буде в Києві. У Херсоні і в інших областях можуть бути його філії або перебувати імами", - розповів Джемілєв.

За його словами, новий кримський муфтіят планується створити в Києві, тому що муфтіят Криму – Духовне управління мусульман Криму – зараз перебуває в повному підпорядкуванні окупантові.

"Що вони скажуть, те і роблять. Тобто Муфтіят Криму зараз не відображає сподівання і думки мусульман Криму. Вимушено не може цього робити. Зараз там є два Муфтіяти – один Таврійський, російська влада його створила на противагу, для конкуренції Духовному управлінню мусульман Криму. Там люди, у яких немає ні віри, ні релігії. Все для політичного шантажу. Проводяться політичні ігри такого штибу: "Якщо не підкоритеся нам, всі мечеті ми віддамо Таврійському муфтіяту". Муфтій наш виявився людиною ненадійною. Повністю підкорився їм. З цієї причини ми прийняли рішення про створення тут Муфтіяту, який буде відображати думки і бажання кримських татар", - продовжив Джемілєв.

На запитання чи проведена робота з іншими релігійними організаціями, чи обговорювалося питання створення муфтіяту на материковій Україні з ними, Джемілєв відповів ствердно: "З цього приводу пройшло обговорення з іншими мусульманськими релігійними організаціями України, і надалі буде налагоджено співпрацю з ними. Є тут і хабашити, вони повністю співпрацюють з росіянами, командує ними якийсь Ахмет Тамім. З ними ми не можемо встановити діалог, тому що у них інші політичні цілі. Але інші релігійні організації підтримують нас".

Зараз ви читаєте новину «Джемілєв анонсував створення Муфтіяту Криму на материковій Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути