Ексклюзиви
середа, 19 лютого 2020 11:43

Дубілет викрив в уряді схему "запобігання" підробці ліків

Дубілет викрив в уряді схему "запобігання" підробці ліків
Дмитро Дубілет викрив в уряді "дивовижну схему". Фото: epravda.com.ua

Міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет поділився історією про "дивовижну схему" навколо ліків, яку було виявлено спільно з Міністерством економіки.

Про це з посиланням на Telegram-канал міністра повідомляє Еспресо.

"Організатори (схеми. - Ред.) вже отримали фінансування в розмірі 20 млн грн державних коштів і в майбутньому розраховували отримати на компанію у Гонконзі від 369 млн грн. Паралельно ми подали заяву в НАБУ з усіма прізвищами й документами", – йдеться в повідомленні.

Дубілет нагадав, що уряд разом із Мінфіном, Мінекономіки та іншими органами працює над електронною акцизною маркою.

"Ми вийшли на елегантне рішення, яке дасть змогу запустити систему без значних інвестицій як із боку бізнесу, так і з боку держави. Спочатку ми плануємо запустити цю систему на алкоголь, а потім - для ліків і деяких інших груп товарів (не обов'язково підакцизних)", – написав він.

За словами Дубілета, "навколо ліків історія й розгорілася".

"Отже, торік Асоціація виробників ліків, яка об'єднує найбільших гравців ринку, домовилася з державою про спільну боротьбу з підробками. Асоціація в цьому зацікавлена, бо вони призводять до падіння продажів. Держава - бо підробки несуть небезпеку для здоров'я громадян та призводять до неплатежів до бюджету. Спочатку домовились. Компанії, що входять в асоціацію, зраділи та витратили близько $1 млн на розробку софту й уже були готові передавати його державі", – пояснив він.

І тут, за його словами, "почалося щось дивне".

"Несподівано держава каже асоціації, що розроблений софт все-таки не потрібен. Замість цього буде розроблятися інший софт - з блокчейном. Так-так, блокчейн. Щойно я бачу десь у державних документах блокчейн, мій слух загострюється. Запускається інвестиційний конкурс, в якому перемагає компанія з Гонконгу. Компанія стверджує, що розробить софт за 369 млн грн і збирається повернути собі ці гроші через ліцензійні платежі від учасників ринку (ось це компанії, які вже витратили $1 млн на створення софта, напевно, здивувалися!)", – йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мобільний додаток перевіряє ліки та добирає їх аналоги

Наголошується, що "в Україні було створено ТОВ, співвласником якого стала ця компанія з Гонконгу. І це ТОВ отримало від держави 20 млн грн фінансування, на які вона і повинна була розробити цей софт".

"У цій історії ще багато цікавих аспектів. Наприклад, один із членів комісії, який ухвалював інвестиційне рішення, є близьким родичем політика з попереднього уряду, якого ЗМІ звинувачують у дуже схожій схемі в іншій галузі (там, щоправда, був не Гонконг, а інший офшор). Цікаво тут усе в Кабміні. Що не день, то нове відкриття!" – підсумував Дубілет.

Прізвища "політика з попереднього уряду" наразі не названо.

Міністр Кабміну Дмитро Дубілет для нотаріусів запровадив додаткову автентифікацію за допомогою Google Authentificator. Це дасть змогу знищити рейдерство в цій сфері, вважають в уряді.

Зараз ви читаєте новину «Дубілет викрив в уряді схему "запобігання" підробці ліків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути