вівторок, 16 березня 2021 17:50

Дослідження показало реальну готовність українців вакцинуватися

Не має наміру вакцинуватися від Covid-19 понад половина з 2018 опитаних респондентів від 18 років, що проживають у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій. Серед причин називають сумніви в безпечності та ефективності наявної вакцини.

Про це свідчать дані дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова з 5 по 9 березня 2021 року методом інтерв'ю "обличчям до обличчя" за місцем проживання респондентів.

Автор: razumkov.org.ua
  Ставлення громадян України до вакцинації від Covid-19. Результати опитування в таблицях
Ставлення громадян України до вакцинації від Covid-19. Результати опитування в таблицях

Так, 51,5% опитаних відповіли, що не мають наміру робити щеплення від коронавірусу. Вже вакцинувалися або мають намір зробити це у найближчому майбутньому 12%. Ще 16% планують зробити це пізніше, а 10% підуть на щеплення лише тоді, коли це буде потрібно за формальними вимогами. Наприклад, для поїздки за кордон. Ще не визначилися з відповіддю 10% респондентів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За побічні ефекти Covid-вакцин у світі платитимуть компенсації. Кабмін вирішив, що українцям вони не треба

Соціологічна служба відзначила, що зі зростанням віку опитаних зростає бажання відмовитися від вакцинації. Частка таких змінюється від 43,5% серед тих, кому від 18 до 29 років, до 57% серед тих, кому 60 і більше років.

Серед тих, хто не відмовляється вакцинуватися від Covid-19, 52% готові роботи щеплення лише за умови, що воно буде безкоштовним. Заплатити за вакцинацію згодні 22,5%, а ще 5% готові платити за те, щоб вакцинуватися поза чергою. Не визначився із відповіддю 21% опитаних.

  Ставлення громадян України до вакцинації від Covid-19. Результати опитування в таблицях
Ставлення громадян України до вакцинації від Covid-19. Результати опитування в таблицях

Чим старші респонденти, тим частіше вони відповідають, що готові вакцинуватися лише безкоштовно - частка таких зростає від 42% серед тих, кому від 18 до 29 років, до 64% серед тих, кому 60 і більше років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС не може поділитися з Україною залишками Covid-вакцин

Ті респонденти, хто не хоче вакцинуватися, найчастіше це мотивують тим, що вакцини, які застосовуються в Україні, недостатньо ефективні чи безпечні, але "якоюсь іншою" вакциною вони готові зробити щеплення. Таку відповідь дають 45% тих, хто не має наміру робити щеплення.

27% з-поміж них мотивують свою відмову тим, що ризики від вакцинації перевищують ризики від самої хвороби, 10% - тим, що вже перехворіли на коронавірус, 7% мають медичні протипоказання, 3% вважають, що імовірність того, що вони захворіють, дуже низька.

  Ставлення громадян України до вакцинації від Covid-19. Результати опитування в таблицях
Ставлення громадян України до вакцинації від Covid-19. Результати опитування в таблицях

Обґрунтування відмови від щеплення недостатньою ефективністю чи недостатньою безпечністю вакцин, які застосовуються в Україні, найбільш поширене серед представників наймолодшої вікової групи (18-29 років). Так мотивують свою відмову 54% представників цієї групи, які не мають наміру робити щеплення від ковіду.

Як зазначили автори дослідження, вибірка репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Німецька клініка Charitе підтвердила циркуляцію в Україні так званого британського штаму Covid-19.

Про це повідомляє Центр громадського здоров'я, який передав Charitе на дослідження 200 зразків біоматеріалів. Клініка виявила циркуляцію 18 мутованих штамів, які походять з Італії, Данії, Бельгії, Великої Британії, Австралії та країн Азії.

У 6 зразках із Вінницької та Закарпатської областей знайшли мутований штам британського походження.

Зараз ви читаєте новину «Дослідження показало реальну готовність українців вакцинуватися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути