четвер, 22 вересня 2011 16:32

Донецькі археологи знайшли надгробну плиту з дивними надписами
15

Фото: Фото: Тетяна ЗАРОВНА

Унікальну знахідку презентували сьогодні в Донецькому краєзнавчому музеї. Наукова експедиція музею за минуле літо розкопала 5 могильних курганів у Добропільському районі. Всередині були десятки поховань різних періодів - від 20 століття до н.е. до 13 століття н. е.

В одному з них експедиція виявила надгробну плиту 14 століття до нашої ери (період, коли на тутешній території жили племена "зрубників"). На плиті з обох сторін вибиті лінії і лунки, мають закономірність, яку вчені поки не розгадали. За однією з версій, ця система схожа на сонячно-місячний календар.

"Кургани є по території всієї України й Росії, але плити з надписами не знаходили ніде, - говорить археолог Анатолій Усачук. - Під нею був похований підліток, можливо - учень жерця. Це був представник першого осілого степового народу - "зрубників". Вони ховали померлих у грунтових ямах з кам'яними перекриттями. Укладали небіжчиків у позу сплячого - на лівому боці, руки складали біля обличчя.

ФОТОРЕПОРТАЖ: На Черкащині розкопали трипільський мегаполіс(ФОТО)

Поряд з останками підлітка був уцілілий глиняний посуд, обпечений на багатті. Іноді в таких судинах була їжа - наприклад, каша. Іноді - вода. А іноді, як показують аналізи - там були відвари трав з наркотичною дією. Наркотик - символ переходу в інший світ, жерці використовували його для досягнення трансового стану.

"Зрубники" були язичниками, жили від Волги до Дніпра, вели складне господарство, будували кам'яні та дерев'яні споруди, мали вождів-адміністраторів, плавили бронзу. У Донецькій області ми знаходили їх мідні рудники. Як і більшість курганів, курган в якому ми знайшли плиту-календар, мав 12 поховань. У ньому ховали протягом 3 тисяч років. Знайдені попутно чужі кістки не бентежили стародавніх людей, вони їх уявляли кістками своїх предків, хоча там були поховані представники різних народів і релігій. Курган - це багатошаровий пиріг, розкопуючи який, ми отримуємо зріз за часом і культурами".

На території Донецької області знаходиться 8 тисяч курганів, що охороняються законом. Щороку їх знищують з причин не пов'язаних з наукою - в основному, розорюють сільськогосподарські підприємства.

Зараз ви читаєте новину «Донецькі археологи знайшли надгробну плиту з дивними надписами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути