пʼятниця, 28 серпня 2020 20:23

Для України прийнятні тільки двосторонні перемовини з РФ - дипломат

Для України прийнятні тільки двосторонні перемовини з РФ - дипломат
Володимир Василенко: переговори в обох форматах мають відбуватись відповідно до вимог міжнародного права, а не примх і забаганок агресора. Фото: Тарас Подолян

"Мінський" і "нормандський" формати мертві давно.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" говорить дипломат Володимир Василенко.

"2014 року була спроба врегулювати конфлікт у рамках "Женевського" формату. У ньому брали участь Україна, Сполучені Штати, Європейський Союз та Росія. Україна, США та ЄС виступали однією стороною переговорів, а Росія – іншою. За своєю природою, це були двосторонні перемовини з державою агресором. Тоді було досягнуто домовленості щодо припинення бойових дій. Росія їх не виконала. "Женевський формат" припинив своє існування. Було започатковано так званий "нормандський". Його учасниками, окрім України та Росії, стали Франція та Німеччина. Вийшло так, що всі чотири країни-перемовники - держава-агресор, держава-жертва та посередники - мають однаковий статус. Росія на рівні з Німеччиною та Францією позиціонує себе як миротворець. Відповідно до міжнародного права переговори у "нормандському форматі" мають розглядатись як двосторонні переговори між Україною як державою, що зазнала агресії, і Росією як державною-агресором за участю третьої сторони – Франції та Німеччини, які виконують роль посередників", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дипломат розповів, на який компроміс з Росією можемо піти

За його словами,"Мінський" формат у світлі міжнародного права теж має трактуватись як двосторонні переговори - між Україною та Росією за участю третіх сторін.

"Білорусь є державою, що надає добрі послуги, не бере участь у перемовинах. ОБСЄ як міжнародна організація здійснює посередництво. Може пропонувати свої варіанти. Саме у таких модальності мають функціонувати "нормандський" та "мінський" формати. І головне, переговори в обох форматах мають відбуватись відповідно до вимог міжнародного права, а не примх і забаганок агресора", - додає дипломат.

Повне інтерв'ю з Володимиром Василенком читайте у журналі "Країна" від 27 серпня.

У рамках робочої групи з безпеки Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) були досягнуті домовленості про 20 ділянок розмінування в межах оновленого плану, передбаченого комюніке Паризького саміту "Нормандське четвірки" від 9 грудня 2019 року.

Зараз ви читаєте новину «Для України прийнятні тільки двосторонні перемовини з РФ - дипломат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути