середа, 25 листопада 2009 10:59

Для Білорусі Росія не є конкурентом - Лукашенко

Для Білорусі Росія не є конкурентом - Лукашенко

Торгові війни між Білоруссю та Росією виникають тоді, коли російська економіка не витримує конкуренції з білоруською. Про це заявив президент Білорусі Олександр Лукашенко.

"Після модернізації виробництва для нас Росія вже не є конкурентом", - сказав Лукашенко.

Президент Білорусі стверджує, що російські виробники намагаються лобіювати свої інтереси через уряд прем"єр міністра Володимира Путіна.

"Ті, хто повинен чесно конкурувати з нами, йдуть до Путіна і говорять, що Лукашенко субсидує і дешево поставляє продукцію", - заявив білоруський президент.

За його словами, він пропонував Путіну розповісти по телебаченню про постачання з Білорусі дешевих продуктів харчування. Чи було прийнято його пропозицію, Лукашенко не повідомив.

На початку червня між Росією та Білоруссю пройшла так звана "молочна війна": Росспоживнагляд заборонив ввезення близько 500 найменувань білоруських молочних продуктів, пояснивши це необхідністю переоформлення документів у зв"язку з прийнятим в РФ новим технічним регламентом по молоку. 17 червня сторонам вдалося домовитися, і постачання молока з Білорусі поновилися.

Лукашенко також заявив, що через непорозуміння з Росією в нафтохімічній сфері Білорусь вимушена займатися видобутком нафти в інших країнах.

"Через газові, нафтові зіткнення, ці "війни" ми повинні були шукати щастя, зокрема в інших частинах планети - Ірані, Венесуелі", - сказав Лукашенко.

Мінськ давно вже просить Москву надати можливість вести видобуток на території Росії, але так і не дістав цієї можливості.

"Ми не змогли домовитися з Росією, щоб ми самі могли розробляти там родовища нафти і газу. А там протягом року нам не просто надали нові родовища, а віддали свої три або чотири родовища", - сказав білоруський президент.

Лукашенко також зачепив і тему російського кредиту, останній транш якого Мінськ, як відомо, так і не отримав.

"Не дала Росія нам обіцяний кредит, який нам потрібний був, - приїхав МВФ, виставив умови, на які ми погодилися. Вони виділили нам вже майже 3 мільярди доларів замість тих 500 мільйонів, які не виділила Росія", - сказав президент Білорусі.

Білорусь повинна була отримати від Росії 500 мільйонів доларів в травні 2009 року. Це була остання частина кредиту загальною сумою 2 мільярди доларів. Проте російський Мінфін відмовився передавати гроші, пославшись на макроекономічну політику Білорусі, яка викликає сумніву в платоспроможності Мінська. За останні три роки загальна сума кредитів, які отримав в Росії Мінськ, перевищила 3 мільярди доларів.

Білоруський експорт за дев"ять місяців 2009 року впав на 43,3 відсотка, а дефіцит торгового балансу перевищив 5 мільярдів доларів. В результаті Мінськ був вимушений почати позичати гроші за кордоном.

На початку 2009 року країна також зуміла домогтись кредиту від МВФ у розмірі 2,23 мільярдів доларів. Тепер Мінськ чекає від МВФ ще один транш на 800 мільйонів доларів, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Для Білорусі Росія не є конкурентом - Лукашенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути