неділя, 13 березня 2022 13:47

Спецтема: Війна Росії проти України

"Діти - не товар на полиці" - спрощене всиновлення "за хвилину" виявилось фейком

"Діти - не товар на полиці" - спрощене всиновлення "за хвилину" виявилось фейком
Повідомлення про всиновлення "за хвилину" дітей, які втратили батьків на війні, виявилось фейком. Фото: ДСНС

Жодних спрощених процедур усиновлення в Україні не існує. Повідомлення про всиновлення "за хвилину" дітей, які втратили батьків на війні, виявилось фейком.

Про це повідомила очільниця служби у справах дітей Одеської міськради Юлія Нікандрова.

Чиновниця повідомила, що часто натрапляла на оголошення із пропозиціями терміново всиновити дітей, які стали сиротами через війну. До них додають телефони невідомих, що можуть оформити документи "тут і зараз". Проте не існує спрощених процедур усиновлення і немає жодних законних можливостей всиновити дитину через будь-яких посередників, які називають себе волонтерами чи лікарями.

Усі оголошення із закликами терміново "забрати собі дітей" не відповідають дійсності. У кращому випадку - номер може виявитись недійсним. У гіршому - через людяність і бажання допомогти, кожен може стати жертвою шахраїв чи співучасником у торгівлі людьми.

"Діти - не товар на полиці. Дітей не розбирають, як кошенят, не ведіться на це", - наголосила Нікандрова.

Людмила Волинець, керівниця секретаріату депутатського об'єднання "Захист прав дітей - пріоритет держави", повідомила про ще один тип неправдивої інформації. Фейки пов'язані із дітьми і також активно поширюються у соцмережах. У цих повідомленнях зазначають, що прийомні батьки і батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу нібито вивозять українських дітей за кордон для всиновлення іноземцями.

"Поясню, що такого права у прийомних батьків і батьків-вихователів, як і у опікунів, немає. Тож такі діі, якби таке і прийшло б комусь у голову, не є законними і за Кримінальним Кодексом Украіни можуть бути трактованими як незаконні діі в сфері усиновлення або торгівля дітьми", - заявила Волинець.

Обидві чиновниці закликали людей уважно ставитись до інформації та не поширювати фейки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Евакуюйте дітей" - колишній уповноважений з прав дитини звернувся до українців

Водночас Кабмін посилив контроль за виїздом за кордон дітей з вразливих категорій, наголошує міністерка соціальної політики Марина Лазебна.

Згідно з рішенням, ОВА забезпечуватимуть виїзд дітей, якщо вжито відповідні заходи, аби розмістити їх на безпечній території України.

Ці зміни стосуються виїзду за межі України: дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які не досягли 18-річного віку та проживають або зараховані до закладів різних типів, в тому числі дітей з інвалідністю; дітей, які не мають такого статусу, проживають або зараховані до закладів різних типів, в тому числі дітей з інвалідністю; дітей, які виховуються в прийомних сім'ях, дитячих будинках сімейного типу, під опікою, піклуванням.

Перелік документів, на підставі яких діти з вразливих категорій перетинають кордон, розширили. Тепер також необхідні запрошення, в якому зазначається країна остаточного перебування дітей, кількість та категорія дітей, умови їх перебування, відповідальна організація, яка буде супроводжувати дітей протягом всього періоду їх перебування за межами України (дана організація повинна мати лист підтримки державних установ країни перебування дітей); письмовим погодженням ОВА про дозвіл на виїзд за межі України дітей, погодженим Нацсоцслужбою.

Відповідно до рішення уряду, консульські установи в країнах, до яких виїхали діти з вразливих категорій, через МЗС протягом робочого дня інформуватимуть Мінсоцполітики та Нацсоцслужбу про взяття дітей на консульській облік.

Від початку вторгнення Росії на територію України загинули 85 дітей і майже 100 - поранених. Найбільше постраждалих у Київській, Харківській, Донецькій, Сумській, Херсонській, Миколаївській та Житомирській областях.

Російські загарбники продовжують обстрілювати мирне населення. Під час спроби евакуації 11 березня окупанти розстріляли цивільний автомобіль. Внаслідок обстрілу загинув гравець футбольшої команди ДЮСШ "Атлет" 16-річний Дмитро.

Зараз ви читаєте новину «"Діти - не товар на полиці" - спрощене всиновлення "за хвилину" виявилось фейком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути