Ексклюзиви
пʼятниця, 09 листопада 2018 07:44

Дипломат пояснив, чому Росії стали не вигідні Мінські домовленості

Автор: Politeka
  Президенту РФ Володимиру Путіну (зліва) вже не вигідні Мінські угоди
Президенту РФ Володимиру Путіну (зліва) вже не вигідні Мінські угоди

Мінські домовленості вже не вигідні навіть Росії.

А Україні скасування угод через незаконні вибори в ОРДЛО – вигідне в стратегічному плані, вважає дипломат, експерт "Майдану Закордонних Справ" Олександр Хара в коментарі 24 каналу.

"Мінські угоди дозволяють Кремлю робити вигляд, що Росії "тамнема". Однак у Москві хотіли б вивільнити собі руки, але так, щоб це зробила Україна, яка ніби не виконує "Мінськ-2". Росія хоче, що ми самі ж позбавили себе частини суверенітету, визнали Крим. Це не виходить, тому Кремль досі під санкціями. А якщо вийдуть з "Мінська-2", то можуть ставити питання про відміну санкцій. Ресурси в Росії скорочуються, і Путін хоче піти з Донбасу з мінімальними втратами, – говорить Хара.

З іншого боку, Україні теж потрібно розірвати пута "Мінська-2". Ідеально – заявити і отримати підтримку з боку Заходу. В першу чергу, США, що вибори в ОРДЛО – це скасування "Мінська-2" і потрібно посилити санкційний тиск на Росію, вражає дипломат.

Україна повинна добиватися, щоб на міжнародному рівні Росію визнали стороною конфлікту. І тоді можна говорити про запуск політичного процесу перемовин щодо умов припинення війни РФ проти України де-юре. Тому що де-факто війна є, але ми її не визнали. І розширити коло питань анексією Криму і блокадою в Азовському морі. Це нелегке питання, яке за рік не вирішиться. Нехай у стані війни ми будемо 50 років, але не визнаємо Крим російським. Це єдиний варіант, щоб не було викривленого враження, що в нас якась громадянська війна. Або що є різниця між окупованим Севастополем, Донецьком чи Луганськом. Є одна причина війни – Росія, – підкреслив Олександр Хара.

При цьому експерт вважає, що Порошенко не має відповіді, що робити далі. Тим більше з призначенням в Тристоронню контактну групу і Мінську Руслана Демченка. Дуже проросійського політика, скомпрометованого тим, що під час Майдану переслідував дипломатів і викривляв події в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко поки що задовольняє Берлін

Порошенко мав би виправити помилку дипломатії, коли ми дозволили поєднати так званий прогрес у виконанні "Мінська-2" з санкціями проти Росії. Санкції вводилися за анексію Криму, агресію на Донбасі, опосередковано за збитий боїнг. А потім їх прив'язали до мінських угод. Це неправильно. Тому що їх виконання не відміняє факту агресії і окупації частини України. Нам не треба порушувати свою Конституцію в сподіванні, що це не дозволить відмінити санкції, – вважає дипломат.

Другий президент України 80-річний Леонід Кучма 2 жовтня залишив Мінську тристоронню контактну групу з врегулювання конфлікту на Донбасі. Представляв Київ чотири роки з моменту її створення. Підписував Мінські домовленості.

Зараз ви читаєте новину «Дипломат пояснив, чому Росії стали не вигідні Мінські домовленості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути