Ексклюзиви
понеділок, 14 січня 2008 20:13

Динозаврів убив не астероїд, а комахи

Згідно з домінуючою в наукових колах версією, динозаври вимерли в результаті зіткнення Землі з астероїдом. Але багато вчених ніколи не погоджувалися з нею повністю. Вони визнають, що динозаври вимерли досить швидко, але не настільки блискавично, щоб можна було прийняти таке пояснення.

У вчених з"явилася нова гіпотеза - динозаврів, що не мають імунітету, убили епідемії. Винуватці тому - рознощики інфекцій - кліщі, нематоди, жалючі мухи і інші гади.

Сьогодні "теорія захворювання" отримала нове підкріплення у вигляді книги "Хто заразив динозаврів" ("What Bugged the Dinosaurs"), що вийшла в Princeton Univercity Press. Її автори Джордж і Роберта Пойнар вивчають стародавніх комах, що збереглися в згустках скам"янілої смоли, а також скам"янілі екскременти динозаврів.

У своєму матеріалі вони знаходили, серед іншого, кліщів, нематод, жалючих мух і всіляких інших гадів, включаючи кишкових паразитів крейдяного періоду. З деяких комах Пойнар вдалося виділити мікроби - збудників лейшманії і малярії, які на ті часи, очевидно, були новими патогенами, - отже, у динозаврів не було до них досить сильного опору.

Автори не стверджують, що всі динозаври вимерли в результаті масової епізоотії. Правильніше буде сказати, що постійні хвороби ослабили динозаврів, внаслідок чого, можливо, інші катастрофи, наприклад, комети або вулкани, їх докінчили, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Динозаврів убив не астероїд, а комахи ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути