четвер, 27 грудня 2007 20:00

Дід Мороз "залітає" у вікно за 100 гривень

Автор: фото: Віталій ЛИТВИН
  Анатолій Антишко в костюмі Діда Мороза залазить у вікно квартири на дев’ятому поверсі в Чернігові на проспекті Миру
Анатолій Антишко в костюмі Діда Мороза залазить у вікно квартири на дев’ятому поверсі в Чернігові на проспекті Миру

У Чернігові на новорічні свята можна замовити літаючого Діда Мороза. Його зіграють працівники рятувальної служби "SOS". Цього року послуга коштує 100 грн. Поверх, де живе замовник, значення не має.

Торік чернігівка Ірина Дорошенко, 37 років, запросила літаючого Діда Мороза для своїх доньок 4-річної Юлі та Олі, 9 років. Родина мешкає на п"ятому поверсі.

— Дід Мороз і Снігуронька приїхали по обіді 30 грудня, — розповідає Ірина. — Під під"їздом рятувальник одягнув костюм Діда Мороза. Я поклала в торбу іграшки. Він потяг їх на дах. Сусідів зверху не попереджала. Доки Дід спускався, у двері подзвонила Снігуронька. Каже: "Проходила мимо, чую дитячі голоси, зайшла в гості. Діда Мороза не бачили?" Доньки кажуть: ні. Снігурка запропонувала його покликати. І тут він підлетів до вікна кухні. Постукав. Я відкрила вікно. У Олі очі стали круглими. А Юля зарепетувала: Санта, Санта прилетів! Дід Мороз прочитав поздоровлення і подарував дівчатам іграшки. Юля стала смикати його за бороду. Перевіряла, чи справжній. Снігурка її заспокоїла. Казала: "Дідусю боляче, не роби так". Їй вдалося відволікти дітей, Дід Мороз тим часом зник. Потім старша казала, що він був несправжній. Це все мама підстроїла. Коли рятувальник повернувся на дах за спорядженням, туди прибіг сусід з дев"ятого поверху. Став допитуватися: чого тут шастаєш? Довелося мені пояснювати.

Вісім років поспіль роль Діда Мороза грає керівник служби Анатолій Антишко, 50 років. Два роки тому спробував і 24-річний рятувальник В"ячеслав Фонов.

— Ідея виникла випадково, — каже Анатолій Антишко. — Сиділи за столом з колегами. Думали, що б зробити такого незвичайного. І придумали. Згодом нашу ідею перейняли кияни.

Новорічні заявки в рятувальній службі приймають починаючи з 27 грудня на робочий телефон. Домовляються про день і час. Попереджають, щоб господарі взяли ключ від дверей на дах. Часто домовляються із сусідами, що живуть на поверх вище, аби Дід Мороз прилетів з їхнього балкона. За день виконують по три-чотири заявки. Рідко погоджуються працювати 31 грудня, хіба що до обіду. Жителі Чернігова замовляють літаючого Мороза й на старий Новий рік.

— Найчастіше залітаємо у вікно кухні. Даруємо подарунок і зникаємо. Щоб був ефект раптовості. Дітям дуже подобається. Виглядають у вікно, а там уже нікого немає, — говорить Антишко. — Найкраще дійство сприймають діти до 5 років. Якось "залітав" я до знайомих. Наступного дня дівчинка Настя розповідала в садочку, як Дід Мороз прилетів до неї у вікно. Ніхто не вірив. Увечері бабуся прийшла за онукою. Вихователька каже: ну ваша Настуня і фантазерка. І тут бабуся каже, що вона теж це бачила.

— Одного разу мама купила дитині в подарунок лижі, — згадує В"ячеслав Фонов.— У мішок їх не покладеш. Добре, що спускався від сусідів зверху. Лижі поставив у них на балконі. Там залишився мій колега. Домовилися, що він їх подасть. Я спустився, привітав дітей, тоді кажу: ану олені, подайте подарунок. Вийшло дуже смішно. Іноді батьки дають листи своїх дітей до Діда Мороза. Тоді так і кажу: ти просив у мене машинку в листі, я її і привіз.

Костюм Діда Мороза — це червоні штани та короткий кожух. У довгому незручно спускатися.

— Борода одного разу заплуталась у спорядженні, — розповідає рятувальник. — Довелося висмикувати. І рукавиці постійно злітають.

Роль Снігурки виконують дівчата-диспетчери служби "SOS".

— А якщо чоловік жінці чи коханці захоче зробити сюрприз? Наприклад, подарувати через Діда Мороза каблучку...

— Можна. Було в нас таке замовлення із Києва, — говорить Анатолій Антишко.— Юнак посварився з коханою. Замовив подати їй у вікно букет квітів. А потім і його самого. Доки одягали спорядження та піднімали, сусіди з будинку напроти викликали міліцію. Приїхало два наряди. Перевіряли документи, питали чого лізли. У Чернігові такого не траплялося.

Зараз ви читаєте новину «Дід Мороз "залітає" у вікно за 100 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути