середа, 19 травня 2021 15:06

"День вишиванки - не лише вишиті сорочки, а й політичний символ"

"День вишиванки - не лише вишиті сорочки, а й політичний символ"
2006-го Леся Воронюк започаткувала День вишиванки. Фото: надане Лесею Воронюк

Засновниця Всесвітнього дня вишиванки й журналістка 33-річна Леся Воронюк родом із Чернівців. 2006-го вона започаткувала День вишиванки, який святкують щороку третього четверга травня. Під час навчання на факультеті історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Воронюк разом з іншими студентами вирішила вдягнути вишиту сорочку на заняття.

Про це вона розповіла під час інтерв'ю Gazeta.ua.

"Для багатьох це було дивно. 15 років тому серед студентів була мода на американські й російські культурні продукти, фільми, співаків. Ми у вишитих сорочках мали маргінальний вигляд. Ті, хто вважали себе прогресивними, думали, що ми приїхали з села. Того дня могли почути від інших: одягати вишиванку – це ще не бути українцем. Інколи казали: "Замість того, щоб носити вишиті сорочки, краще б чимось зайнялися: цемент мішали чи картоплю саджали". Таке можна почути й зараз. На початку ініціативи критика може зламати. Та ми тоді інтуїтивно зрозуміли, що рішення вдягнути вишиванку – правильне", - згадувала журналістка.

Наступними роками до цієї акції долучився весь університет та інші вузи. Згодом у заході взяла участь уся країна.

"Свято розросталося завдяки молоді й студентству, які були основною динамічною силою Дня вишиванки. 2010 року в Чернівцях ми встановили рекорд за кількістю людей, одягнених у вишиванки. Тоді на міській площі зібралися понад чотири тисячі чернівчан. 15 років тому у святкуванні взяли участь декілька десятків людей, а торік свято відзначали в понад 100 країнах світу.

В Україні немає міста чи села, де не відзначають День вишиванки. Навіть у тимчасово окупованих Криму й Донбасі кримські татари й проукраїнські активісти підтримують свято. Це вже є їхньою політичною позицією. День вишиванки - це зараз не лише красиві вишиті сорочки, а й політичний символ", - розповіла Воронюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Можу визначити сорочку за орнаментом" - етнографиня Роксоляна Шимчук

Повний текст інтерв'ю з Воронюк читайте у свіжому випуску журналу "Країна".

Бренд етноодягу ETNODIM опублікував зворушливе відео до Дня вишиванки. У ньому роздумають, чим є вишиванка, перелічуючи різні моменти з життя людей. Особливо ностальгію викликає нарізка зі старих відео.

Зараз ви читаєте новину «"День вишиванки - не лише вишиті сорочки, а й політичний символ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути