Ексклюзиви
вівторок, 01 травня 2012 15:14

День цвітіння черемхи відзначають сьогодні у Києві
5

На  "Мамаєвій Слободі" козаки цього року вже втретє відзначатимуть свято "День цвітіння черемхи"
Фото: фото: facebook.com/mamajeva.sloboda

1 травня 2012 року на  "Мамаєвій Слободі" козаки вже втретє відзначатимуть свято "День цвітіння черемхи".

Черемха – це найулюбленіше дерево одного з найзавзятіших рубак й найуславленішого з "Чубатих слов`ян" XVII ст. гетьмана Війська Запорозького Низового Богдана-Зиновія Хмельницького, який у ті далекі часи робив усе можливе, аби Україна була незалежною Державою.

Козаки здобували свого "хліба" не біля плуга, а на полях війни. Тож Богдан Хмельницький з дитинства, як і всі діти лицарського стану, майстерно володів мистецтвом саме такого козацького двобою на шаблях.

Завдяки своїй звитязі й кмітливості у військовій виправі біля російського міста Смоленська, сотник Богдан Хмельницький за особисту надзвичайну хоробрість отримав з рук короля Владислава IV найвищу нагороду Речі Посполитої – "Іменну золоту шаблю".

Цим жестом король Владислав IV визнав козака Богдана Хмельницького одним із найкращих воїнів-рубак Польського королівства, проте це не заважало відчайдуху-рубаці Богдану Хмельницькому одночасно бути поетичною натурою і "філософом", а відтак у вільний від постійних військових змагань час милуватись духмяними кетягами квіток черемхи.

За свідченнями сучасників, Богдан-Зиновій Хмельницький,  власноруч висадив шість дерев черемхи поряд із ганком родового палацу-кам'яниці в Суботові, що біля Чигирина.

У 2009 році  поряд із кам'яницею козацького старшини (сотника) на "Мамаєвій Слободі" було висаджено шість саджанців черемхи - найулюбленішого дерева ясновельможного Гетьмана. Саджанці були привезені із лісу поряд із Суботовим.

В програмі заходу виконання козацьких пісень фольклорними колективами; авторський концерт Заслуженого артиста України Тараса Компаніченка; майстер-клас із фехтування на шаблях. Відбудуться показові герці (бої) між козаками на честь славного Гетьмана Богдана-Зиновія Хмельницького.

Також відвідувачів чекає ярмарок народних майстрів, катання на возі, катання верхи на коні, стрільба з лука, козацький куліш, веселі розваги та танці з фольклорним колективом.

Зараз ви читаєте новину «День цвітіння черемхи відзначають сьогодні у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути