Ексклюзиви
пʼятниця, 11 лютого 2011 14:14

Датчики тиску вживлюватимуть прямо в тіло (ФОТО)

Компанія CardioMEMS створила унікальний електромеханічний датчик тиску. Прилад вживлюють у тіло. Він скорочує кількість повторних госпіталізацій хворих з хронічною серцевою недостатністю. Пристрій 15 мм довжиною і 3,5 мм шириною імплантують як стент через ножну вену. Він потрапляє в результаті в легеневу артерію. Анкерні петлі з нітінолу (немагнітного нікель-титанового сплаву) утримують прилад навпроти стінки артерії, де він не заважає кровотоку.

Електромеханічний кардіомонітор, сконструйований за подобою датчиків тиску, які використовують в ракетній техніці, визначає критичний рівень тиску в легеневій артерії пацієнта. Передає ці відомості по бездротовому зв'язку в централізовану базу даних. Лікарі отримують до неї доступ через спеціальні сайт. Пристрій не має громіздких рухомих частин і не потребує зовнішніх джерел живлення.

Клінічні випробування апарату засвідчили, що пацієнти з хронічною серцевою недостатністю, у яких робота серця контролювалася щодня, на 30% рідше знову потрапляли до лікарні протягом наступних шести місяців (39% за 15-місячний період дослідження). Традиційні методи спостереження за симптомами (денне коливання ваги, задишка) не дуже точні. Найчастіше ознаки серцевої слабкості виявляють занадто пізно. Тоді хворий не може уникнути переби в стаціонарі або інвазивних процедурах.

Зараз новинка чекає схвалення американського Управління з контролю якості продуктів і ліків. Якщо регулятор оцінить апарат гідно, його використання допоможе пацієнтам з серцевою недостатністю заощадити значні кошти, які зазвичай витрачаються на лікування і госпіталізацію. Коштує пристрій близько $ 15 тис. У цю суму входить і ціна операції з імплантації апарату.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Датчики тиску вживлюватимуть прямо в тіло (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути