понеділок, 12 квітня 2010 19:14

Cупутник "Січ 2" виведуть на орбіту в жовтні цього року

Cупутник "Січ 2" виведуть на орбіту в жовтні цього року

Запуск українського космічного супутника "Січ 2" переносять з квітня на жовтень 2010-го. Сам апарат готовий, але вивести його на орбіту зараз немає можливості через торішнє недофінансування космічної галузі, розповідає Gazeta.ua заступник голови Національно космічного агентства України Едуард Кузнєцов.

"Січ 2" - це супутник дистанційного зондування Землі. Робитиме знімки високої роздільної здатності. З їх допомогою досліджують процеси на поверхні планети. Це може бути корисним мінагрополітики, комітету лісового господарства, службам МНС.

"Можливості нашого "Січ 2" не поступаються світовим супутникам цього ж класу, - наголошує Едуард Кузнєцов.

2009 року Україна здійснила 6 пусків вітчизняних ракетоносіїв, що забезпечило державі 5 місце в світі з наданням пускових послуг.

"Конкуренція на ринку пускових послуг надзвичайно висока, але українські ракетоносії користуються заслуженим авторитетом у багатьох країнах світу, що розробляють або купують космічні апарати", - додає Кузнєцов.

За роки незалежності україна здійснила 120 запусків. Ракети "Циклон 3", "Зеніт 2", "Зеніт 3СЛ", "Зеніт 2СЛБ" і "Дніпро" вивели на орбіту понад 215 супутників. Це щороку дозволяє державі займати 8-11% світового ринку пускових послуг і заробляти гроші.

"Витрати держбюджету на космічні та інші програми національного космічного агентства з великим профіцитом перекриваються грошима, отриманими від реалізації комерційних проектів, податками, внесками в державні фонди", - наголошує Кузнєцов.

Нині українські й американські спеціалісти спільно працюють над створенням нового ракетоносія "Таурус 2". Він здійснюватиме вантажні перевезення із Землі на Міжнародну космічну станцію.

"Це надзвичайно відповідальне завдання, американські партнери були зацікавлені в наших фахівцях, - підсумовує Едуард Кузнєцов.

12 квітня світ відзначає Міжнародний день космонавтики.

Зараз ви читаєте новину «Cупутник "Січ 2" виведуть на орбіту в жовтні цього року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути