пʼятниця, 09 лютого 2018 15:30

Щоб уникнути відключення будинків від електроенергії, Кабмін повинен терміново змінити постанову про субсидії - експерт

Щоб уникнути відключення будинків від електроенергії, Кабмін повинен терміново змінити постанову про субсидії - експерт
Координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко каже, що в уряді поки не визначилися, як саме буде працювати система фінансування субсидій і пільг в 2018 році. Фото: Громадянська мережа ОПОРА

Порядок фінансування субсидій потрібно міняти, оскільки в нинішньому вигляді таке регулювання призведе лише до зростання боргів і відключень будинків ОСББ від електроенергії і тепла по всій країні.

Таку думку висловила координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко.

"Я повністю згодна з думкою і висновками ОСББ щодо документа міністерства фінансів "Порядок фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету". Мінфін нічого не пропонує. Точніше, він, швидше за все, запропонує ОСББ повернутися до системи 2017 року, але на це вже не згодні об'єднання. Тому що реально ніякої монетизації не пропонується. Про монетизацію мова взагалі не йде", - зазначила Тетяна Бойко.

На її думку, на цьому етапі можна лише сподіватися на те, що буде вирішено питання з боргами по субсидіях за 2017 рік. Хоча сьогодні кошти за 2017 рік об'єднання ще не отримали. "У мене комунікація з понад 250 ОСББ по Україні, і у більшості ці засоби (компенсація за субсидіями та пільгами, - ред.) ще не дійшли на рахунки. Вони навіть якщо прийшли в УПЗНи (управління соцзахисту), то правових підстав в УПЗН немає перераховувати ці кошти на рахунки ОСББ", - повідомила Тетяна Бойко.

Експерт впевнена, що в уряді поки не визначилися, як саме працюватиме система фінансування субсидій і пільг 2018 року. Однак, якщо рішення щодо внесення змін до постанови №951 уряду не буде прийнято, то будинки ОСББ опиняться в колапсі.

"В уряді далекі від людей і не розуміють, що від них хочуть, і взагалі, як працює система фінансування субсидій. Якщо ОСББ не отримають кошти за субсидіями, то відключення будуть поширюватися по всій Україні, як уже почалися відключення будинків, наприклад, у місті Рівне", - повідомила Тетяна Бойко.

За словами експерта, уряд має два тижні, щоб запустити монетизацію субсидій і вивести ОСББ з правової колізії. "Гроші можна і в квітні людям перерахувати на рахунки - відразу за 4 місяці (січень-квітень). Зараз ОСББ не мають підстав нараховувати людям платежі з урахуванням субсидій, вони вже нарахували за січень всім без урахування субсидій. Ми сподіваємося, що уряд почує ОСББ, усвідомить проблему і буде приймати рішення", - зазначила Тетяна Бойко.

Уряд затвердив введення з 1 січня 2018 року механізм розрахунків з теплокомуненерго за поставлені населенню в рамках субсидій послуги "живими" грошима замість клірингових операцій взаємозаліку (монетизацію).

Виступаючи в парламенті 9 лютого, прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв, що нова система запрацює, а всі борги перед підприємствами і ОСББ будуть погашені. Однак в асоціації ОСББ сумніваються в тому, що це буде зроблено.

Зараз ви читаєте новину «Щоб уникнути відключення будинків від електроенергії, Кабмін повинен терміново змінити постанову про субсидії - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути