середа, 19 серпня 2020 18:48

Чому зростає кількість хворих на Сovid-19 - пояснює інфекціоніст

Чому зростає кількість хворих на Сovid-19 - пояснює інфекціоніст
Лікар інфекціоніст, дитячий імунолог Федір Лапій розповів про причини та наслідки сплеску Covid-19 в Україні. Фото: facebook.com/Федір Лапій

Захворюваність на Covid-19 в Україні зростає кілька тижнів поспіль. Усе більше регіонів із зеленої зони потрапляють в жовту, помаранчеву та червону. Зокрема, із 17 серпня у Києві оголосили про посилення карантинних обмежень.

Ситуацію зі сплеском захворюваності, яку називають "другою хвилею", прокоментував Gazeta.ua лікар-інфекціоніст, дитячий імунолог Федір Лапій.

- Не можу сказати, що це варто називати "друга хвиля", це нечітке поняття, - вважає Федір Іванович.

Але чому зростає кількість хворих?

- З одного боку, збільшилася кількість лабораторних обстежень. Але я не настільки на це покладав би "провину" у зростанні кількості зареєстрованих випадків. Продовжується пора відпусток і люди більше контактують між собою. У липні-серпні - масово поїхали на відпочинок. Не біда, якщо у гори. Проблема, коли їдуть в Одесу, в Затоку, Бердянськ.Там великий наплив туристів.

Кафе, ресторани - ніхто не контролює

У Бердянську нещодавно був і спостерігав за людьми. На пляжі їх відносно небагато. Достатньо місця, щоб не перетинатися між собою. А от вечірній променад - кафе, ресторани - ніхто не контролює. Не дотримуються дистанції, контактують між собою. А потім їдуть додому. Це призводить до розповсюдження інфекції.

Якщо кількість хворих зростатиме, то будемо знову закриті на суворий карантин?

- Ймовірно, на Україну чекає закриття певних регіонів відповідно до адаптивних обмежень. Кількість червоних зон зростатиме.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВООЗ закликає відмовитися від карантину

Чи доцільно в зелених зонах скасовувати масковий режим або зменшувати соціальну дистанцію?

- На відкритих просторах маски можна не носити. Але при контактах, у громадських місцях - їх варто одягати. Слід дотримуватися правил безпеки інфекційного контролю в період спалахів. Я не радив би розслаблятися і щодо миття рук, дистанції.

Коли очікується найкритичніший момент по цифрах?

- Думаю, у жовтні-листопаді.

У кожного з'являтимуться знайомі, які захворіли і тяжко переносили Covid-19

Коли піде спад захворюваності?

- В міру того, як зростатиме кількість пацієнтів, у кожного з'являтимуться знайомі, які захворіли і тяжко переносили Covid-19. Це мобілізуватиме населення до виконання карантинних рекомендацій.

Чимало українців скептично ставляться до Covid-19. Доки не захворіють і не зрозуміють, що це серйозна інфекція. Когось пронесе, а хтось потрапить у лікарню. Будуть такі, що перебуватимуть на штучній вентиляції легень.

Київ потрапив у жовту зону і начебто посилив карантин. Але по факту нових обмежень не запровадили - штраф за не носіння масок, документи при собі - це було й раніше. Які треба нові обмеження, аби реально знизити захворюваність?

- Три основні кроки - дистанція, маски, чисті руки. Але не МОЗ і не головний санітарний лікар повинні здійснювати контроль за виконанням цих рекомендацій, а органи місцевої влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Райцентр із червоної зони відмовляється посилювати карантин

Централізованими можуть бути лише рекомендації, настанови. Також можуть прийматися рішення для виконання на державному рівні - як було навесні. Також центральна влада займається аналізом ситуації. Але вони не можуть приїжджати з Києва до того ж Бердянська і контролювати ресторани чи кафе. Для цього є мер, поліцейські.

Влада має дбати про дотримання рекомендацій. Щоб не було скупчення людей у громадському транспорті - потрібно випускати більше одиниць на маршрути. Не має можливості збільшити, то треба на рівні міста приймати рішення про різні графіки роботи підприємств. Хтось з 8:00, а хтось з 10:00. Слід координуватися з роботодавцями.

Чи можна повністю довіряти результатам тестів на Covid-19?

- Тести чутливі і специфічні. Чутливість - це ймовірність виявити інфекцію. Вона може коливатися залежно від дня хвороби, тесту, звідки беруться матеріали, як зберігаються зразки для тестування. Чутливість може бути 60-70-80-90 відсотків.

Лабораторні тести мають похибку

Якщо отримали позитивний результат, але низька специфічність, то те, що виявили, скоріш за все - "не воно". Має бути позитивний результат плюс висока специфічність - це і є підтвердження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні значно зросла кількість госпіталізованих з коронавірусом

Лабораторні тести мають похибку. Вони мають допоміжне значення, коли мова йде про статистику.

За добу 18 серпня в Україні виявили 1967 нових хворих на коронавірус. Це новий абсолютний рекорд від початку епідемії в країні. До цього найбільшу кількість хворих за добу фіксували 15, 14 та 13 серпня – 1847, 1732 та 1592 відповідно. А також 8 серпня - 1489.

Загалом від початку епідемії, станом на ранок 19 серпня, маємо 96 403 лабораторно підтверджені випадки Covid-19. Із них 2144 – летальні. 28 пацієнтів померли за останню добу.

Зараз ви читаєте новину «Чому зростає кількість хворих на Сovid-19 - пояснює інфекціоніст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути