пʼятниця, 03 серпня 2018 09:00

Чому Московський патріархат не йде на діалог із Київським

Чому Московський патріархат не йде на діалог із Київським
Церковне протистояння продовжується. Фото unian.ua

Московський патріархат зараз чекає на момент, коли на виборах переможуть ті сили, які підтримує Кремль, і які самі підтримують Москву – так було до Помаранчевої революції та у часи Януковича. Але Україна ніколи не повернеться до таких взаємин із Росією.

"Усі бачать, що ніякого діалогу ні з нами, ні з суспільством це керівництво МП в Україні вести не хоче. Бо чекають на перемогу "своїх", тих, хто їм організовує та фінансує "хресні ходи", трансляції, платить за суди, платить журналістам за поширення брехні, тощо", – підкреслив предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет, передає прес-служба УПЦ КП.

Водночас він пригадав діяльність попереднього очільника МП Володимира, який, за його словами, як ставленик Москви спочатку діяв так само, як і нинішні керівники, але з часом як українець зрозумів, що Україна справді стала незалежною державою та відокремилася від Росії.

"А тому став дбати про діалог, про зменшення ворожнечі. І всі бачили, як після 2007 року змінилася його позиція – розпочалися контакти між нашими Церквами, зменшилося протистояння. Якби він не захворів і не помер, можливо зараз ми би говорили про зовсім іншу ситуацію в Україні. Але сталося те, що сталося, і до влади в МП прийшло керівництво, яке вірить у "русский мир", і для яких Україна – це лише частина "Святой Русі", а українці – "частина російського народу", – додає Філарет.

Крім того, очільник УПЦ КП зауважив, після оголошення з боку Вселенського Патріарха про свою кінцеву мету, а саме про проголошення автокефалії Церкви в Україні, Московський патріархат зараз сподівається на дві речі: якщо можливо, затягнути справу з Томосом до виборів в Україні, маючи надію, що на виборах переможуть сили, явно та таємно пов'язані з Москвою, і ці сили перешкодять наданню Томосу.

Філарет також заявляв, що господар Кремля Володимир Путін не наважився би розпочати війну на Донбасі та окупувати півострів Крим, якби в Україні була єдина церква.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Московського патріархату заберуть все - Філарет

Отримання Україною томосу про автокефалію православної церкви завдасть дуже сильного удару по позиціях Московського патріархату в Україні та РПЦ. Адже Москві доведеться переписувати свою історію.

Зараз ви читаєте новину «Чому Московський патріархат не йде на діалог із Київським». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути