вівторок, 09 березня 2010 18:50

Чилійський землетрус зрушив з місця американські міста

Чилійський землетрус зрушив з місця американські міста

Геологи повідомили, що місто Консепсьйон в результаті потужного землетрусу магнітудою 8,8, яке обрушилося на Чилі в кінці лютого, змістилося на захід зі свого місця на 3 метри. Ряд інших міст Південної Америки також посунувся внаслідок підземних поштовхів.

Згідно з оцінками вчених з Університету штату Огайо та інших американських і чилійських наукових центрів, столиця Аргентини Буенос-Айрес, яка знаходиться на протилежному кінці континенту "поплила" на захід на 2,5 сантиметра, а столиця Чилі Сантьяго змістилася майже на 28 сантиметрів на південний захід.

За даними вчених, землетрус в Чилі стало п"ятим за своєю потужністю за всю історію спостережень. Нові дані, отримані за допомогою супутникової системи визначення координат GPS, дозволяють скласти більш чітку картину того, наскільки потужним був удар підземної стихії.

Як вважають фахівці, підземні поштовхи вплинули навіть на координати досить далеких від епіцентру землетрусу Фолклендські острови і бразильське місто Форталеза.

Під час чилійському землетрусі виділилося приблизно в 10 разів більше енергії, ніж під час катастрофічного землетрусу 12 січня 2010 року на Гаїті, магнітуда якого становила 7 балів.

Вести

Зараз ви читаєте новину «Чилійський землетрус зрушив з місця американські міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути