Ексклюзиви
понеділок, 26 вересня 2022 05:05

Церковне свято 26 вересня: що святкують православні

26 вересня церква святкує оновлення храму Воскресіння Христового в Єрусалимі, Воскресіння Словуще. Це свято встановлено в пам'ять про завершення будівництва й освячення храму.

На початку IV століття імператриця Олена, мати імператора Костянтина Великого, за допомогою єпископа Макарія організувала в Єрусалимі археологічну експедицію, яка виявила місце, де в I столітті був розп'ятий Ісус Христос.

Зробити це було не просто, бо війська імператора Тіта, завоювавши місто в 70 році, не просто зруйнували Єрусалимський Храм, але немов завдавшись метою в точності виконати пророцтво Христа, буквально не залишили там каменя на камені. А при імператорі Адріані в II столітті на місці розореного Єрусалиму римляни побудували нове місто - Елію Капітоліну. Гроб Господній було засипано землею й камінням, а на Голгофі звели храм Венери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто і коли відзначатиме Дні ангела у вересні: повний список імен

За наказом імператора Костянтина на цьому місці було розпочато зведення церкви. Будували її 10 років. Імператриця Олена так і не дочекалася завершення будівництва - у 327 році вона померла, а роботи завершилися в 335 році.

У тому самому році в місті Тирі (на території сучасного Лівану) проходив церковний собор. На ньому єпископів запросили взяти участь в освяченні нового храму. До того ж у ці дні відзначали 30 років правління імператора Костянтина, і торжество, яке відбулося 13 вересня (26 вересня по новому стилю) 335 року, вийшло дуже пишним.

У цей день було освячено також усе місто Єрусалим, а в пам'ять про цю подію було встановлено церковне свято.

Автор: religions.unian.
 
Прикмети 26 вересня: Будеш рідко хворіти, якщо з'їси редьку на Корнілов день. Поставити на стіл ріпу - до миру в сім'ї. Багато в городі чистої, пузатої, золотої ріпи - до багатства в будинку.
Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 26 вересня: що святкують православні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути