Ексклюзиви
пʼятниця, 16 вересня 2022 05:05

Церковне свято 16 вересня. 9-річну дівчинку намагалися спалити живцем

Церковне свято 16 вересня. 9-річну дівчинку намагалися спалити живцем
Святі мучениці загинули під час гонінь християн. Фото: pixabay.com

Православна церква 16 вересня згадує святих мучениць Василину та Домну. Вони постраждали за віру у Христа.

Домна Нікодимійська жила у IV столітті у палаці імператора Максиміліана Геркулія та була язичницькою жрицею. Під час відсутності володара прочитала Діяння апостолів і Послання апостола Павла. Після цього вона забажала пізнати християнське вчення.

Єпископом у Нікомідії тоді служив святий Кирило. Домна таємно прийшла до нього разом із відданим слугою та євнухом Індісом. Кирило допоміг їм здійснити обряд хрещення.

Домна почала допомагати бідним разом зі своїм слугою, роздавала своє багатство та ділилася царськими наїдками з нужденними. Викрив їх начальник євнухів. Він ув'язнив мучеників, морив їх голодом та катував. Щоб не жити з язичниками, Домна прикинулася божевільною.

Індіса стратили одразу. Домна переховувалася у печері та ходила у чоловічому одязі. Її сестер спалили живцем. Коли вона з'явилася на березі моря, рибалки витягали з води Петра, Георгія та Індіса. Вона допомогла поховати мучеників та щодня приходила на їхні могили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли почнеться відновлення костелу Святого Миколая

Імператору доповіли про те, що якийсь хлопець віддає почесті християнам. Юнаку наказали відрубати голову - так загинула Домна.

Василина Нікодимійська постраждала за віру під час правління імператора Діоклітіана. 9-річну дівчинку схопили за наказом правителя Нікомідії Олександра. Перед судом вона зачитала молитви до Господа.

Олександр намагався переконати її усіма способами відректися від віри. Однак Василина не зрадила Бога. Тоді її почали катувати, бити різками. Однак дівчина не здавалася та дякувала Господу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хасиди, які повернулися з Умані, масово хворіють на Covid-19

Правитель наказав розпалити багаття і кинути в нього олово, смолу, масло, сірку і підвісити Василину вниз головою, щоб вона швидше загинула. Цього не сталося. Її кинули у клітку з левами, але й після цього дівчинка вижила.

Тоді Олександр кинувся в ноги святій та почав просити прощення. Правитель пізнав віру та прийняв християнство.

День Ангела сьогодні відзначають Іван, Петро та Костянтин. На іменини вся сім'я повинна відвідати церкву, причаститися, замовити і читати молитви святому покровителю. У цей день потрібно провести трапезу вдома в тихій атмосфері.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 16 вересня. 9-річну дівчинку намагалися спалити живцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути